ua en ru

Фондові торги в США 28 жовтня відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в США 28 жовтня відкрилися боковим рухом провідних індексів напередодні засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, на якому буде прийнято надзвичайно важливе для інвесторів рішення про терміни скорочення програми "кількісного пом'якшення".

Гравці здебільшого впевнені, що недавні потрясіння, що торкнулися американської економіки, загроза дефолту і "шатдаун", а також неоднозначні макроекономічні дані, що свідчать про недостатню стабілізацію економіки країни, не дозволять ФРС США прийняти рішення про скорочення стимулюючих заходів найближчим часом. Експерти схиляються до того, що реальні кроки, спрямовані на скорочення програми, стануть реальні не раніше, ніж в березні 2014 р.

Незадовго до відкриття торгів стало відомо, що обсяг промислового виробництва в США у вересні 2013 р. підвищився на 0,6% порівняно з попереднім місяцем. Відповідні дані були опубліковані в повідомленні ФРС США. Результат перевершив прогнози про зростання показника на 0,4%. Частково ця інформація могла стати одним із факторів, що негативно вплинули на старт торгової сесії, адже чим вищі показники демонструє економіка країни, тим менше у ФРС США підстав для її стимулювання.

Всупереч прогнозам, згідно з яким всі три індекси повинні були стартувати в "зеленій" зоні, індекси, демонструючи високу волантильність, легко міняли негативні значення на позитивні. Сьогодні інвестори особливо чекають нових рекордів від індексу S&P 500, який досяг свого максимального за всю історію значення за результатами попередньої сесії - 25 жовтня.

Увага інвесторів також залишається прикута до тривалого сезону корпоративної звітності. Сьогодні результати своєї діяльності за квартал опублікувала фармацевтична компанія Merck. Згідно з доповіддю, оприлюдненою до офіційного відкриття торгової сесії, чистий прибуток в III кварталі 2013 р. знизився на 35% - до 1,12 млрд дол., обсяг продажів Merck в липні-вересні 2013 р. скоротився на 4%, а скоригований прибуток на акцію досягла 0,92 дол. На тлі звіту котирування Merck просіли на відкритті торгів на 2,2%.

Також свій звіт представив оператор мережі ресторанів швидкого харчування Burger King. Чистий прибуток компанії за результатами діяльності за III квартал виросла більш ніж в 10 разів - до 68,2 млн дол. Реальні результати фінансової дебільності Burger King по виручці і прибутку перевершили прогнози аналітиків, у зв'язку з чим акції компанії подорожчали на відкритті торгів на 5,3%.

Сьогодні вже після офіційного торгового старту своїми досягненнями поділяться високотехнологічна компанія Apple, а також Herbalife, відома як виробник продуктів для здорового харчування та догляду за зовнішністю. Котирування Apple на відкритті торгів і напередодні звітності просіли на 0,4%, у той час як ринкова капіталізація Herbalife зросла на 1%.

Станом на 16:49 за київським часом 28 жовтня індекс Dow Jones знижується на 12,48 пункту (-0,08%) - до 15557,80 пункту, індекс S&P підвищується на 0,69 пункту (+0,04%) - до 1760,43 пункту, а індекс Nasdaq росте на 0,29 пункту (+0,01%) - до 3944,43 пункту.