ua en ru

Фондові торги в США 28 червня 2013 р. закрилися переважно зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 28 червня 2013 р. закрилися переважно зниженням провідних індексів вперше після безперервної низки торгових сесій, відмічених зростанням провідних біржових індикаторів. Основний вплив на настрій інвесторів чинили побоювання, пов'язані з термінами згортання Федеральною резервною системою (ФРС) США програми "кількісного пом'якшення".

Крім того, несприятлива макроекономічна статистика сприяла зниженню котирувань. Індекс менеджерів із закупівель (PMI) Чикаго знизився в червні сильніше, ніж прогнозували експерти.

Серед корпоративних новин спостерігався деякий розкид. Компанії, що відзвітувалися, оприлюднили різні результати. Так, звіт виробника спортивного одягу і взуття Nike виявився вельми обнадійливим. Згідно з опублікованими після завершення попередньої торгової сесії даними, в IV кварталі 2012-2013 фінансового року чистий прибуток компанії зріс на 22% і виявився вищим за прогнози аналітиків, що підтримало котирування компанії, піднявши їх на 2,2%.

Великим розчаруванням стали результати за I фінансовий квартал виробника смартфонів - компанії Blackberry, оприлюднені до відкриття торгів. Показники діяльності компанії (чисті збитки) не змогли виправдати очікувань експертів, на тлі чого її капіталізація скоротилася майже на 30%.

На закритті торгів на 11% обвалилися котирування консалтингової компанії Accenture, яка також раніше оприлюднила свій квартальний звіт, який не вразив інвесторів. Більше того компанія знизила власний прогноз за результатами фінансової діяльності на кінець року.

На котирування компанії - розробника програмного забезпечення Adobe Systems Incorporated, що знизилися на 0,8%, могла вплинути інформація про те, що вона придбала маркетингову компанію Neolane. Сума операції склала 600 млн дол.

За підсумками торгів 28 червня індекс Dow Jones знизився на 114,89 пункту (-0,76%) - до 14909,60 пункту, індекс S & P - на 6,92 пункту (-0,43%) - до 1605,28 пункту, індекс Nasdaq підвищився на 1,39 пункту (+0,04%) - до 3403,25 пункту.