ua en ru

Фондові торги в США 28 червня 2012 р. закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 28 червня 2012 р. закрилися зниженням провідних індексів на тлі скептичного настрою учасників дводенного саміту Євросоюзу (ЄС) в Брюсселі, який стартував напередодні. Перший день зустрічі продемонстрував, що між європейськими лідерами поки немає єдності з багатьох ключових питань. Зазначимо, що сьогодні ринок продовжить стежити за розвитком подій в Брюсселі в надії дочекатися скоординованих заходів по боротьбі з борговою кризою в єврозоні. Підсумкові заяви очікуються, втім, тільки 30 червня.

Оптимізму не сприяла і оприлюднена напередодні макроекономічна статистика. Незважаючи на те, що остаточні дані щодо валового внутрішнього продукту (ВВП) США в I кварталі 2012 р. збігаються з попередніми (показник порівняно з попереднім кварталом виріс на 1,9% в перерахунку на річні темпи (annual rate), як і очікували аналітики, зростання американської економіки все ж істотно сповільнилось порівняно з IV кварталом 2011 р.

Значним падінням котирувань на цьому тлі відзначився фінансовий сектор США. Акції J.P.Morgan Chase опустилися в ціні на 2,5%. Зниження котирувань цієї кредитної організації могла також сприяти інформація в американській пресі про те, що втрати банку по кредитних деривативах могли скласти 9 млрд дол., що в 4 рази перевищує попередні оцінки. Акції Citigroup втратили 2,62%, котирування Bank of America знизилися на 0,39%.

У складі індексу "широкого ринку S&P 500 найбільш помітним спадом котирувань позначилися високотехнологічні компанії: папери Cisco Systems втратили в ціні 2,1%.

Папери медіахолдингу News Corp. опустилися в ціні на 1,4%. Раніше рада директорів компанії підтвердила інформацію про розділення холдингу на дві структури. Згідно з планом, видавничий бізнес буде відокремлений від розважального та телевізійного сегмента. Експерти оцінюють вартість видавничого підрозділу News Corp. приблизно в 5 млрд дол.

За підсумками сесії індекс Dow Jones знизився на 24,75 пункту (-0,20%) - до 12602,26 пункту, індекс S&P опустився на 2,81 пункту (-0,21%) - до 1329,04 пункту, а індекс Nasdaq впав на 25,83 пункту (-0,90%) - до 2849,49 пункту.