ua en ru

Фондові торги в США 28 лютого відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 28 лютого 2011р. відкрилися підвищенням провідних індексів. На настрій трейдерів продовжує впливати геополітична напруженість на Близькому Сході. Зокрема, інвестори стурбовані загостренням обстановки в Лівії, де масові протести населення викликали труднощі з поставками нафти з країни. Багато нафтогазові компанії припинили свої операції в регіоні, що викликало підвищення цін на нафту. Не додає оптимізму і ситуація в Омані, непередбачений розвиток якої створює грунт для подальшого зростання ціни на "чорне золото". Відзначимо, що волатильність ціни на нафту і геополітична напруженість стали центральними чинниками, що визначають динаміку котирувань на світових фондових біржах останнім часом, повідомляє РБК.

Певний вплив на хід торгів продовжують надавати і макроекономічні новини. До початку торгової сесії Міністерство торгівлі США опублікувало дані за обсягом споживчих доходів і витрат у січні 2011 р. За даними міністерства, витрати споживачів виросли лише незначно (+0,2% проти прогнозованих аналітиками +0,4%). Крім того, за переглянутими даними, обсяг споживчих витрат у грудні 2010 р. виріс на 0,5%, тоді як раніше повідомлялося про зростання показника на 0,7%. Настільки незначне зростання витрат був сприйнятий ринком без особливого ентузіазмом, однак дані по доходах споживачів значно перевершили очікування експертів - показник виріс на 1%, а аналітики говорили про 0,4%.

У банківському секторі на відкритті торгів спостерігається зростання котирувань. Акції Bank of America, Citigroup, Wells Fargo і Morgan Stanley подорожчали на 1,65%, 0,43%, 0,19% і 0,3% відповідно.

Оптимізм трейдерів пов'язаний з активністю у сфері злиття і поглинань. Раніше сьогодні стало відомо, що за неофіційними даними, інвестиційний фонд Blackstone Group планує викупити американські активи знаходиться в скрутній ситуації власника торгових площ Centro Properties (Австралія). Це придбання може обійтися Blackstone в 9,4 млрд дол. На тлі цих новин акції Blackstone виросли в ціні на 0,23%.

Крім того американська Ventas Inc., Що займається інвестиціями в нерухомість в секторі охорони здоров'я, повідомила, що має намір придбати менш крупного конкурента Nationwide Health Properties Inc. за 5,8 млрд дол. Дане об'єднання дозволить створити найбільшу компанію США в даному сегменті. Папери Ventas Inc. втратили в ціні 3,4%, папери Nationwide Health Properties Inc., навпаки, підскочили в ціні на 9,75%.

Станом на 16:57 індекс Dow Jones підвищився на 75,11 пункту (+0,62%) - до 12205,56 пункту, індекс Nasdaq - на 14,04 пункту (+0,51%) - до 2795,12 пункту , при цьому індекс S & P не змінився.