ua en ru

Фондові торги в США 27 листопада відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 27 листопада 2013 р. відкрилися упевненим зростанням провідних індексів у середньому на 0,3%. Можливість виникнення "бульбашки" на фондовому ринку не лякає інвесторів, тому індекси продовжують один за іншим ставити рекорди. На сьогодні позитивний настрій інвесторів виправданий прийдешніми вихідними: завтра торгові майданчики (і не тільки вони) в США не будуть працювати з нагоди Дня подяки.

З початку року провідні американські індекси при активній підтримці програми кількісного пом'якшення QE3 Федеральної резервної системи (ФРС) США додали в межах від 23% до 33%.

З макроекономічних новин варто відзначити щотижневу доповідь Мінпраці США по кількості заявок на допомогу з безробіття. Дані традиційно публікуються по четвергах, однак через день подяки оголошення результатів було перенесено на день раніше. Отже, кількість первинних заяв з кожним тижнем зменшується: це дає експертам зрозуміти, що кількість звільнень, в свою чергу, падає. За тиждень з 16 по 22 листопада 2013 р. вперше по допомогу звернулися 316 тис. осіб, що на 10 тис. менше, ніж тижнем раніше (хоча аналітики очікували, навпаки, невеликого зростання показника). Це може говорити про поступову стабілізацію ринку праці.

Паралельно (о 17:25 за київським часом) стали відомі дані з продажу товарів тривалого користування в США за жовтень 2013 р. Ситуація дійсно виявилася непростою, однак, набагато гірше, ніж очікувалося: зниження продажів склало 2% (прогнози ж обіцяли зниження на 1,9%). Очевидно, що така "скупість" американців стала результатом "шатдауна" американського держапарату, який тривав всю першу половину жовтня. Іншими словами, малоприємні дані можуть бути логічно пояснені без згадки про можливе погіршення макроекономічного клімату. Тому цей звіт навряд чи викличе негативні емоції у трейдерів.

І вже точно їх не викличуть дані по індексу споживчої довіри в США, підготовлені агентством Reuters і Мічиганським університетом. Після серйозного падіння на тлі "шатдауна" у жовтні 2013р., у поточному місяці він зріс майже на 2 пункти, склавши 75,1 пункту. Це може свідчити про триваюче відновлення купівельної спроможності американських громадян після важкого жовтня, ознаменованного "шатдауном" і побоюваннями дефолту.

Якщо говорити про корпоративних новинах, інвестори чекають новин щодо можливого об'єднання американських US Airways і American Airlines. Котирування US Airways на 17:25 за київським часом ростуть на 0,4%.

Далі папери виробника програмного забезпечення Hewlett-Packard (HP) продовжують зростання на тлі сприятливої звітності, опублікованій під кінець попередніх торгів. Згідно зі звітом компанії, її прибуток за IV квартал 2014 фінансового року склала 1,4 млрд дол., або 73 центи на акцію в порівнянні із збитком в 6,9 млрд дол. роком раніше. Скоригований показник прибутку склав 1,01 дол./акція, в той час як аналітики очікували, що прибуток в перерахунку на акцію компанії складе 1 дол. Виручка знизилася на 3% - до 29,1 млрд дол. і все одно виявилася вище прогнозу. До 17:25 за київським часом ціна на акції HP злетіла вже на 8,2%.

Нарешті, близько 17:00 за київським часом прийшла новина про те, що вартість однієї одиниці віртуальної валюти "биткоїн" вперше за майже п'ятирічну історію її існування перевищила поріг в 1 тис. дол. Цілком можливо, що на цьому тлі будуть рости котирування високотехнологічних компаній і IT-фірм.

Станом на 17:25 за київським часом 27 листопада 2013 р. індекс Dow Jones росте на 22,86 пункту (+0,14%) - до 16095,66 пункту, індекс S&P підвищується на 3,94 пункту (+0,22%) - до 1806,69 пункту, а індекс Nasdaq росте на 18,54 пункту (+0,46%) - до 4036,29 пункту.