ua en ru

Фондові торги в США 25 травня закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 25 травня 2011 р. закрилися підвищенням провідних індексів на тлі зростання цін на сировину, що підштовхнуло догори котирування нафтогазових, гірничодобувних і промислових компаній. Про це повідомляє РБК. На початку сесії котирування демонстрували зниження на тлі невтішних макроекономічних новин, згідно з якими обсяг замовлень на товари тривалого користування в США в квітні 2011 р. знизився в порівнянні з попереднім місяцем на 3,6%. Між тим, аналітики прогнозували, що цей показник в місячному численні знизиться не так значно - лише на 1,5%. Крім того, ринок тягнули вниз перманентні побоювання інвесторів у зв'язку з борговою кризою в єврозоні.
Проте в другій половині торгів котирування розвернулися на позитивну територію на тлі зростання ціни на золото, мідь і нафту. Срібло подорожчало на 4,2%, а ціни на сиру нафту піднялися до 101,32 дол.\бар. На цьому фоні зростанням ціни акцій відзначилися машинобудівна компанія Caterpillar, хімічна DuРont і алюмінієвий гігант Alcoa (+1,7%, 1.8% і 1,4% відповідно).
Зазначимо, що зростанню котирувань сприяла і заява аналітиків міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings про те, що воно не збирається робити яких-небудь рейтингових дій відносно німецьких банків, не дивлячись на те, що вони є власниками великого обсягу боргових зобов'язань Греції. Ці новини дещо послабили напругу, що панує на ринку у зв'язку з нестабільною ситуацією в єврозоні.
На негативній території завершили сесію американські банки, не дивлячись на те, що на відкритті американських фондових торгів їх акції дорожчали. До кінця сесії акції Bank of America, Citigroup і Wells Fargo подешевшали на 0,7%, 0,42% і 0,25% відповідно, папери JРМorgan Chase - на 0,17%. Певний вплив на рух котирувань в банківському секторі могла надати інформація про те, що Bank of America, JРМorgan Chase і Wells Fargo створюють нову національну систему електронних платежів clearХchange, яка дозволить користувачам переводити гроші за допомогою номера мобільного телефону або адреси електронної пошти. За словами аналітиків, clearХchange повинен скласти конкуренцію системі електронних платежів PayРal, запущеній eВay. Вона домінує на ринку даних послуг зараз. Відзначимо, що котирування компанії eВay, що входить в розрахункову базу індексу Nasdaq, на закритті торгів продемонстрували низхідну динаміку (-0,39%).
За підсумками торгів 25 травня ц. р. індекс Dow Jones підвищився на 38,45 пункту (+0,31%) - до 12394,66 пункту, індекс S&p - на 4,19 пункту (+0,32%) - до 1320,47 пункту, а індекс Nasdaq - на 15,22 пункту (+0,55%) - до 2761,38 пункту.