ua en ru

Фондові торги в США 25 травня 2011 р. відкрилися переважно зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 25 травня 2011 р. відкрилися переважно зниженням провідних індексів услід за розпродажами на закритті попередньої торгової сесії, передає РБК.

Вниз фондовий ринок тягнуть перманентні побоювання у зв'язку з борговою кризою в єврозоні, а також негативна макроекономічна статистика США. Останні макроекономічні дані по промисловому виробництву, опубліковані в США, виявилися дуже слабкими. Аналітики відзначають, що макростатистика може свідчити про уповільнення темпів зростання американської економіки.

На цьому тлі вся увага трейдерів прикута до сьогоднішніх доповідей американських міністерств, серед яких доповідь Міністерства торгівлі США за обсягом замовлень на товари тривалого користування в квітні 2011 р. (з'явилася до початку торгової сесії), а також дані Міністерства енергетики США з комерційних запасів сирої нафти за тиждень з 14 по 20 травня 2011 р. (вийде о 17:30 за київським часом). Згідно з опублікованими даними, обсяг замовлень на товари тривалого користування в США в квітні 2011 р. знизилися в порівнянні з попереднім місяцем на 3,6%. Тим часом аналітики прогнозували, що цей показник в місячному численні знизиться не так значно - лише на 1,5%.

Дані Міненергетики можуть вплинути на котирування акцій нафтогазових компаній Chevron, ConocoPhillips і ExxonMobil, які напередодні публікації доповіді знаходяться на позитивній території (+0,13%, +0,01%, +0,07%). Тим часом нафтові ф'ючерси у другій половині дня торгуються на негативній території: нафта дешевшає на тлі зростаючого долара. Відзначимо, що нафта, яка дешевшає може надати понижуючий вплив на котирування нафтогазових компаній.

У той же час сприятливо на відкритті торгів складається ситуація у американських банків, акції яких додають у ціні в межах 0,6%. Акції Bank of America, Citigroup і Wells Fargo подорожчали на 0,48%, 0,1% і 0,35% відповідно, папери JPMorgan Chase і Morgan Stanley - на 0,57% і 0,3%. Певний вплив на рух котирувань у банківському секторі могла надати інформація про те, що Bank of America, JPMorgan Chase і Wells Fargo створюють нову національну систему електронних платежів clearXchange, яка дозволить користувачам переказувати гроші за допомогою номера мобільного телефону або адреси електронної пошти. Новий сервіс обіцяє простоту та зручність переказу грошей, адже для цього необхідно знати лише номер електронної пошти або мобільного телефону людини, на рахунок якого необхідно переказати кошти.

Аналітики відзначають, що clearXchange повинен скласти конкуренцію системі електронних платежів PayPal, запущеної eBay і домінуючою на ринку цих послуг в даний момент. Відзначимо, що котирування компанії eBay, що входить у розрахункову базу індексу Nasdaq, на відкритті торгів продемонстрували спадну динаміку (-1,1%).

Станом на 17:20 по Києву індекс Dow Jones знизився на 20,74 пункту (-0,17%) - до 12335,47 пункту, індекс S & P - на 3,18 пункту (-0,24%) - до 1313,20 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 0,19 пункту (+0,01%) - до 2745,64 пункту.