ua en ru

Фондові торги в США 24 червня відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 24 червня 2011 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів після публікації макроекономічної статистики. До початку сесії Міністерство торгівлі США відзвітувало про обсяг замовлень на товари тривалого користування в травні і по динаміці ВВП США в I кварталі 2011 р. Про це повідомляє РБК.
Згідно з даними американського відомства, ВВП США в I кварталі 2011 р. в порівнянні з попереднім кварталом, за остаточними даними, виріс на 1,9% в перерахунку на річні темпи (annual rate), як і чекали аналітики. Тим часом обсяг замовлень на товари тривалого користування в США в травні 2011 р. підвищився в порівнянні з попереднім місяцем набагато сильніше, ніж прогнозували експерти (+1,9% проти +1,5%).
Зазначимо, що дані Міністерства торгівлі по динаміці ВВП викликали особливо пильний інтерес інвесторів на тлі недавніх прогнозів Федеральної резервної системи (ФРС) США. ФРС знизила прогноз по зростанню американської економіки в поточному і наступному році, відмовившись при цьому від додаткових заходів її стимулювання.
Не дивлячись на деяку розрядку ситуації в Європі, ситуація з борговими проблемами в зоні євро все ще викликає стурбованість гравців фондового ринку. В цілому оптимізму сприяє те, що раніше уряду Греції вдалося домовиться з кредиторами про умови надання фінансової допомоги. Заздалегідь грецька влада схвалила додаткові заходи "строгої економії". Втім, програма допомоги Греції в обмін на "драконівські" заходи економії при постійних протестах населення ще повинна пройти схвалення в грецькому парламенті. Голосування з даного питання відбудеться 30 червня 2011 р.
На відкритті фондових торгів підтримувані сприятливою макроекономічною статистикою висхідну динаміку котирувань продемонстрували американські банки: акції Bank of America, Citigroup і Wells Fargo виросли в ціні на 0,4%, 0,5% і 0,3% відповідно, папери Morgan Stanley подорожчали на 0,13%, Goldman Sachs - на 0,42%.
Певний вплив на хід торгів роблять сьогодні корпоративні новини. Після завершення попередньої торгової сесії свій фінансовий звіт опублікувала американська компанія Oracle Corporation. Компанія повідомила, що чистий прибуток за підсумками 2010-2011 фінансового року виріс на 39% і склав 8,547 млрд дол. Не дивлячись на добрі фінансові результати, ситуація в підрозділі компанії, що займається апаратним забезпеченням, вселяє мало оптимізму, повідомили в Oracle. Акції компанії на відкритті торгів вкачалися на 3,7%, потягнувши вниз високотехнологічний індекс Nasdaq, в розрахункову базу якого входить Oracle.
У нафтогазовому секторі спостерігається зниження котирувань: папери ExxonМobil, ConocoРhillips і Chevron втратили в ціні 0,34%, 0,2% і 0,16% відповідно. На котирування компаній цього сектору чинить тиск рішення Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), що повідомило про виділення 60 млн бар. нафти з власних стратегічних запасів. На тлі цих новин ціни на нафту напередодні впали в середньому на 5,2%, опустившись до мінімуму за чотири місяці. Ціни на нафту на біржах сьогодні істотно не змінилися.
Станом на 16:43 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 19,15 пункту (-0,19%) - до 12027,52 пункту, індекс S&Р опустився на 1,05 пункту (-0,08%) - до 1282,53 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 4,94 пункту (-0,19%) - до 2681,75 пункту.