ua en ru

Фондові торги в США 23 травня відкрилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1%

Фондові торги в США 23 травня 2011 р. відкрилися пониженням провідних індексів більш ніж на 1% на тлі відновилися побоювань інвесторів, пов'язаних з борговими проблемами країн єврозони. Раніше сьогодні комісар Євросоюзу з економічних і кредитно-грошовим питанням Оллі Рен повідомив журналістам, що реструктуризація державної заборгованості в єврозоні, що проходить за узгодженим принципом, допустима, якщо вона не отримує статусу кредитної події. Виступаючи у Відні, європейський політик натякнув, що Греція може вдатися до реструктуризації своїх держзобов'язань, повідомляє РБК.

Все частіше звучать коментарі про реструктуризацію грецького держборгу не додають трейдерам оптимізму. Про невтішному стані грецьких фінансів свідчать і останні дії рейтингових агентств. Так, 20 травня ц.р. міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Греції з BB + до B +, пояснивши зниження рейтингів проблемами, з якими зіткнулася Греція в рамках зобов'язань з проведення радикальних фінансових та економічних реформ з метою забезпечення стійкості політичної системи і відновлення економіки країни.

Ці новини стали причиною негативного настрою інвесторів, що спостерігався сьогодні на світових біржах. Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,52%, європейські біржі відкрилися також в "мінусі". Слід зазначити, що важливі макроекономічні новини сьогодні відсутні, у зв'язку з чим ситуація на американських фондових торгах, ймовірно, буде аналогічною ситуації на біржах Європи і Японії.

На негативному інформаційному фоні в "мінус" пішли котирування американських банків, включаючи Bank of America (-1,04%), Citigroup (-1,54%), JP Morgan Chase (-1,53%), Morgan Stanley (-0 , 55%) і Wells Fargo (-0,54%).

Крім того, не надають підтримки ринку і новини з сировинних бірж. Ціни на нафту залишаються під тиском у зв'язку зі зміцненням долара, що негативно позначається на котируваннях ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips, які на відкритті торгів знизилися більш ніж на 1,5%. Подібним чином йде справа і з котируваннями паперів американських гірничодобувних компаній Alcoa і Freeport McMoRan, які знизилися ще сильніше - на 1,85% і 2,07% відповідно.

Станом на 16:40 індекс Dow Jones знизився на 144,48 пункту (-1,15%) - до 12367,56 пункту, індекс S & P опустився на 15,97 пункту (-1,19%) - до 1317,58 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 43,85 пункту (-1,56%) - до 2759,20 пункту.