ua en ru

Фондові торги в США 23 червня завершилися змішаним рухом провідних індексів

Фондові торги в США 23 червня 2011 р. завершилися змішаним рухом провідних індексів. Незважаючи на песимістичні настрої інвесторів на початку сесії, основним американським індикаторами вдалося уникнути значного спаду. Ближче до кінця сесії новини про боргову кризу в зоні євро послабили побоювання біржових гравців, передає РБК.
Зокрема, активність інвесторів підвищилася, після того як з'явилася інформація про те, що уряд Греції схвалив додаткові заходи "суворої економії". Мова йде про зниження мінімального індивідуального доходу, оподатковуваного прибутковим податком, з 12 тис. до 8 тис. євро на рік. Влада країни зазначили, що таким чином розраховують залучити в казну більше коштів. Додатковим заходом, за словами представників уряду, буде звернення до банків країни взяти участь в реструктуризації державної заборгованості через продовження термінів виплат за держоблігаціями.
Греція знаходиться в глибокій економічній кризі, який поставив країну на поріг дефолту. Євросоюз і МВФ ставлять отримання Афінами чергового траншу економічної допомоги в залежність від проведення програми скорочення витрат бюджету. У травні поточного року ЄС і МВФ схвалили виділення кредитної лінії Греції в 110 млрд євро для того, щоб Афіни змогли виконати свої боргові зобов'язання. З цієї суми допомогу грецьким владі вже виділялася, зараз ЄС працює над другим пакетом екстреної допомоги Греції.
Однак ці новини лише стримали спад індексів, у той же час не дозволивши більшості з них переміститися на позитивну територію. В основному тиск на індикатори надавали макроекономічні новини. Так, число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 18 червня 2011 р., порівняно з аналогічним показником попереднього тижня підвищилося до 429 тис., тоді як аналітики чекали, що цей показник складе 415 тис. вимог. Знизився й обсяг продажів нових будинків за підсумками травня 2011 р., склавши 319 тис. одиниць - на 2,1% нижче показника за попередній місяць.
У результаті фінансовий сектор США відзначився значним спадом котирувань. Папери провідних банків США, таких як JPMorgan Chase і Wells Fargo, знизилися в ціні на 1,5% і 1,2% відповідно, а їх конкурентів Morgan Stanley і Bank of America - на 1,1% і 0,7%.
Негативно склалася ситуація і на сировинному ринку. Ціни на нафту впали на 4,6%, досягнувши мінімального за останні чотири місяці рівня - 91,02 дол./бар. Слідом за цим котирування провідних нафтогазових компаній США пішли в "мінус": акції ExxonMobil і Chevron подешевшали на 1,7% опинившись лідерами спаду минулої сесії. Їх конкурент ConocoPhillips відзначився менш значним пониженням котирувань - на 0,4%.
Також в ході сесії значно подешевшало і золото. Спад котирувань склало 2,1%, що негативно відбилося на акціях провідних компаній цієї галузі. Основні представники золотодобувного сектора Barrick Gold і Newmont Mining продемонстрували зниження котирувань на 1,7% і 0,2% відповідно.
За підсумками торгів 23 червня ц.р. індекс Dow Jones знизився на 59,67 пункту (-0,49%) - до 12050,00 пункту, індекс S & P опустився на 3,64 пункту (-0,28%) - до 1283,50 пункту, а індекс Nasdaq, навпаки , підвищився на 17,56 пункту (+0,66%) - до 2686,75 пункту.