ua en ru

Фондові торги в США 21 листопада відкрилися підвищенням більшості провідних індексів

Фондові торги в США 21 листопада відкрилися підвищенням більшості провідних індексів. Головне позитивне подія, яка відтіняє змішані і сумнівні новини, - це голосування банківського комітету сенату США по кандидатурі Джанет Йеллен на пост глави Федрезерву США, який підтримав її призначення (14 голосів "за", 8 - "проти").

Рівно тиждень тому Йеллен вже виступала на засіданні банківського комітету сенату, де заявила, що ФРС у разі її призначення буде уважно стежити за станом на ринку праці: в майбутньому це стане найважливішим показником того, як скоро можна буде скорочувати програму кількісного пом'якшення (QE3).

Тим не менш напередодні був опублікований протокол останнього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США. Виходячи з містяться в ньому даних, можна зробити висновок про те, що ситуація на ринку праці буде не настільки важливою при вирішенні долі QE3, як стверджувала раніше Йеллен.

Скорочення стимулюючої програми може початися набагато раніше, оскільки в розрахунок буде прийнято велику кількість факторів, а не тільки кількість робочих місць і рівень безробіття. Якщо макроекономічна ситуація продовжить налагоджуватися, FOMC може почати скорочення QE3 без оглядки на ринок праці. Занепокоєння з приводу такого сценарію подій занурило торгові майданчики в Америці і у всьому світі в "червону" зону.

День видався багатим на макроекономічні новини. Так, ще до відкриття торгів Міністерство праці США повідомило, що промислові ціни в США в жовтні 2013 р. порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,2%, що співпало з очікуваннями аналітиків. У річному ж вимірі, тобто до жовтня 2012 р., зростання склало 0,3%, як і прогнозували експерти.

Також сьогодні Міністерство праці США опублікувало щотижневий звіт за первинними заявками на допомогу з безробіття. Кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 15 листопада 2013 р. знизилося до 323 тис. заявок, таким чином перевершивши очікування аналітиків, які прогнозували зниження показника до 335 тис. вимог. Це найнижчий показник за останні два місяці. Кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за попередній тиждень, що завершився 8 листопада 2013 р., було переглянуте у бік підвищення і склала 344 тис. заявок, тоді як раніше говорилося про 339 тис.

Вплив на коливання акцій компаній значною мірою надають звіти про квартальних фінансових результатах. Так, акції продавця промтоварів Target втрачають у вартості 4%, після того як рітейлер повідомив про зниження чистого прибутку в III фіскальному кварталі на 46% у річному обчисленні.

Холдинг рітейлерів широкого профілю (від товарів для дому до нематеріальних активів) Sears Holdings також доповів про погіршення квартальних фінансових показників на тлі слабких продажів, у результаті чого акції компанії серйозно "пірнули" в ході pre-market, але після відкриття відновили зростання (+0,3%).

Котирування Abercrombie & Fitch також знижувалися під час pre-market, після того як продавець спортивного одягу відзвітував про втрати в III кварталі, а генеральний директор Майк Джеффріз повідомив, що показники з продажу залишаться слабкими і в IV кварталі 2013 р., а також про те, що рітейлер закриє від 40 до 50 магазинів в США протягом 2013 фіскального року. Однак після відкриття торгів папери компанії почали рости в ціні (+1,7%).

Котирування кавового виробника Green Mountain Coffee Roasters підскочили на 18,5% слідом за опублікованими даними про прибуток за 2012-2013 фіскальний рік (закінчився у вересні): виручка компанії за фіскальний рік зросла на 16% у річному обчисленні, а прибутковість акції за той же період збільшилася на 45% і досягла 3,39 дол./акція, що перевершило очікування ринкових аналітиків.

Станом на 19:37 мск 19 листопада 2013 р. індекс Dow Jones росте на 72,73 пункту (+0,46%) - до 15973,55 пункту, індекс S&P додав 10,26 пункту (+0,58%) і склав 1791,63 пункту, а індекс Nasdaq підвищився на 34,04 пункту (+0,87%) - до 3955,31 пункту.