ua en ru

Фондові торги в США 20 вересня 2011 р. завершилися зниженням більшості провідних індексів

Фондові торги в США 20 вересня завершилися зниженням більшості провідних індексів. В основному песимізм інвесторів пов'язаний з ситуацією в Греції, що охоплений борговою кризою. Крім того, в ході торгів трейдери стримували свою активність в очікуванні низки важливих макроекономічних даних.
Незважаючи на проведення напередодні переговорів між владою Греції та представниками "трійки" її основних інвесторів (Євросоюзу, Міжнародного валютного фонду та Європейського фонду фінансової стабільності), ситуація з держборгом країни залишається невизначеною. Крайній термін виплати державі фінансової допомоги залишився перенесеним на середину жовтня, що підвищило ймовірність дефолту грецької економіки.
Крім того, затишшя на ринку було обумовлено очікуванням публікації даних за обліковою ставкою Федеральної резервної системи (ФРС) США. Дане рішення буде прийнято сьогодні за підсумками розпочатого напередодні дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Аналітики прогнозують, що ФРС збереже ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних. Інформація буде оприлюднена сьогодні о 21:15 за київським часом.
На цьому тлі фінансовий сектор США завершив торговельний день в "мінусі". Найбільш значний спад продемонстрували банки Citigroup і Bank of America - їхні папери подешевшали на 2,8% і 1,3% відповідно. Котирування їх конкурентів JPMorgan Chase і Morgan Stanley знизилися менш помітно - на 0,7% і 0,2% відповідно.
В "мінусі" закрилися і провідні представники автомобілебудівного сектора. Акції найбільшого в США виробника автомобілів General Motors впали в ціні на 2,7%, а його конкурента Ford Motor - на 1,1%.
Тим часом корпоративні новини стримували зниження індексів у ході сесії. Зокрема, інвестори звернули увагу на високотехнологічний сектор. Напередодні випуску нової моделі смартфона iPhone від Apple ряд американських банків підвищив рекомендації по цінних паперах компанії. У результаті її котирування піднялися на 0,4%. Ці дані позитивно позначилися на акціях мобільного оператора Verizon - зростання також склало 0,4%.
За підсумками торгів 20 вересня ц.р. індекс Dow Jones підріс на 7,65 пункту (+0,07%) - до 11408,66 пункту, індекс S&P знизився на 2,00 пункту (-0,17%) - до 1202,09 пункту, а індекс Nasdaq опустився на 22,59 пункту (-0,86%) - до 2590,24 пункту.