ua en ru

Фондові торги в США 18 грудня відкрилися зростанням більшості індексів

Фондові торги в США 18 грудня 2013 р. відкрилися підвищенням більшості провідних американських індексів (крім Nasdaq, який торгується трохи нижче рівня відкриття). Вся увага трейдерів звернено на засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), на якому має бути прийнято рішення про долю програми "кількісного пом'якшення" (QE3).

Результати дводенного засідання стануть відомі 21:00 за київським часом, за годину до закриття американських бірж. Після закінчення зустрічі очікується виступ Бена Бернанке, глави Федеральної резервної системи (ФРС) США, до складу якої входить FOMC.

Частина інвесторів припускають, що про скорочення стимулюючої програми QE3 буде оголошено вже сьогодні, інші переносять це на 2014 р. Примітно, що сьогодні побоювання з приводу різкого зменшення QE3 не чинять негативного впливу на біржові котирування. Складається таке враження, що трейдери змирилися з неминучістю скорочення програми в осяжній перспективі.

З іншого боку, змінилося і ставлення до макроекономічними даними. Приходила останні два тижні інформація показувала впевнене відновлення американської економіки після кризи. Спочатку гравці ринку вважали, що поліпшення ситуації в США змусить ФРС приступити до скорочення QE3 раніше бажаного терміну. На цьому тлі індекси кілька днів поспіль не вилазили з "червоної" зони.

Зараз же очевидно, що інвестори змогли побачити в хорошому хороше, і позитивні макроекономічні показники не викликають у них нервових рухів.

До речі, сьогодні вийшли дані Мінторгу США за виданими в листопаді дозволами на будівництво в США, а також по числу нових будинків. Обидва показника перевалили за 1 млн (в перерахунку на річні темпи) і помітно перевищили прогнози аналітиків. Так, очікувалося, що кількість нових будинків складе 950 тис., насправді ж звіт Мінторгу засвідчив 1 млн 91 тис. свіжих будівель. Стосовно ж дозволів на будівництво листопадова цифра (за річними темпами) склала 1 млн 7 тис.

На фронті корпоративних новин результати своєї фінансової діяльності ще до відкриття торгової сесії опублікували компанії, в числі яких FedEx, надає поштові, кур'єрські та інші послуги логістики по всьому світу, і американська корпорація, виробник харчових продуктів General Mills. В обох випадках продемонстрованих результатів не вдалося перевищити прогнози аналітиків, на тлі чого знижуються котирування і FedEx (-0,3%), General Mills (-2,1%). Вже після закінчення торгів відзвітує американський розробник програмного забезпечення - компанія Oracle.

Сьогодні дебютні торги для оператора кінотеатрів AMC Entertainment. Друга за величиною мережа кінотеатрів в США, AMC була придбана в 2012 р. найбагатшою людиною Китаю Ваном Цзянлинем і увійшла в його холдинг Dalian Wanda Group. Оскільки IPO мережі відбулося напередодні ввечері, торги по тикеру AMC почалися сьогодні з перших хвилин фондових торгів. До 17:25 за київським часом котирування акцій компанії злетіли вже на 8,6%.

Станом на 17:25 за київським часом 18 грудня 2013 р. індекс Dow Jones росте на 54,22 пункту (+0,34%) - до 15929,48 пункту, індекс S&P додає 2,49 пункту (+0,14%) - до 1783,49 пункту, а індекс Nasdaq втрачає 5,20 пункту (-0,13%), знижуючись до 4018,48 пункту.