ua en ru

Фондові торги в США 17 вересня закрилися впевненим зростанням індексів

Фондові торги в США 17 вересня 2013 р. завершилися упевненим зростанням основних індексів. Ралі, що почалося 16 вересня, продовжилося на тлі впевненості інвесторів, що перегляд програми "кількісного пом'якшення" буде мінімальним.

Головним чинником, що впливає останній тиждень на торговельні майданчики по всьому світу, є очікування рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США щодо скорочення стимулюючої програми "кількісного пом'якшення". Точна інформація за обсягом перегляду з'явиться сьогодні, наприкінці дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС. Спочатку передбачалося, що щомісячна програма виплат буде скорочена на 15 млрд дол.: з 85 млрд до 70 млрд дол. Однак за підсумками першого дня засідання FOMC стало відомо, що ФРС готова піти назустріч інвесторам, тому зараз очікується, що урізання програми складе не більше 10 млрд дол.

Щомісячні фінансові вливання ФРС стали надійним інструментом стимулювання американської економіки і світових ринків, тому перспектива різкого скорочення цієї програми останній тиждень надавала негативний вплив на настрій трейдерів по всьому світу.

Також на користь невеликого скорочення стимулюючої програми кажуть макроекономічні дані. Опублікований напередодні доповідь за споживчими цінами показав їх зростання в серпні на 0,1% замість очікуваних 0,2%. Стабілізація інфляції дозволить ФРС урізати фінансування програми "кількісного пом'якшення" менш болісно.

Напередодні надходження В продаж нових моделей iPhone і офіційного випуску оновленої операційної системи iOS 7 акції компанії Apple серйозно додали в ціні (+1,2%). Ринкова капіталізація іншого гіганта комп'ютерних технологій - Microsoft зріс на 0,4% після новини, що компанія підвищує виплату дивідендів на 22%: з 23 до 28 центів на акцію.

Акції інших провідних гравців цієї галузі злетіли в ціні на тлі корпоративної інформації. Так, цінні папери Adobe Systems подорожчали на 5,5% після публікації в кінці дня позитивного квартального звіту. Акції Facebook додали в ціні 6%, знову подолавши рекордний бар'єр в 45 дол. за акцію після падіння протягом трьох сесій поспіль. Приводом послужило обговорення виходу Twitter на первинне розміщення акцій (IPO) і успішності IT-компаній на ринку в цілому.

За підсумками торгової сесії 17 вересня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 34,95 пункту (+0,23%) - до 15529,73 пункту, індекс S&P виріс на 7,16 пункту (+0,42%) - до 1704,76 пункту, індекс Nasdaq піднявся на 27,85 пункту (+0,75%) - до 3745,70 пункту.