ua en ru

Фондові торги в США 17 травня 2012 р. відкрилися незначним пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 17 травня 2012 р. відкрилися незначним пониженням провідних індексів. На настрій інвесторів продовжує чинити негативний вплив ймовірність виходу Греції з єврозони на тлі політичної кризи в країні. Також про можливе посилення європейської бюджетно-боргової кризи свідчить минулий в Іспанії аукціон держпаперів, в ході якого вартість запозичень для країни істотно зросла, загостривши обстановку на ринку суверенного боргу європейських держав.

Не сприяє оптимізму і опублікована до відкриття торгової сесії макроекономічна статистика. Міністерство праці США повідомило, що число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 12 травня 2012 р., не змінилося і склало 370 тис., хоча аналітики очікували зниження показника до 365 тис. вимог.

Увага інвесторів прикута і до майбутнього IPO Facebook. Очікується, що ціна розміщення буде оголошена пізніше сьогодні, а торги акціями Facebook на біржі в Нью-Йорку почнуться 18 травня 2012 р. (під тікером FB).
Зниженням котирувань на несприятливому інформаційному тлі відзначилися американські банки: акції Bank of America, JPMorgan Chase, Morgan Stanley подешевшали на 1%, 2,4% і 0,4% відповідно. Котирування паперів JPMorgan відрізняються найбільш значним зниженням у складі індексу Dow.

На динаміці котирувань другого за обсягом активів американського банку Bank of America може позначатися неофіційна інформація про те, що швейцарський банк Credit Suisse і канадський Royal Bank of Canada подали заявки на покупку бізнесу Bank of America з управління активами заможних клієнтів за межами США. Сума операції оцінюється приблизно в 2 млрд дол.

У той же час найкращу динаміку в складі індексу Dow демонструють котирування однієї з найбільших світових роздрібних мереж Wal-Mart Stores (акції додають у ціні більш 4%). Раніше сьогодні компанія повідомила, що чистий (доступний для розподілу серед акціонерів) прибуток за I квартал 2012-2013 фінансового року, який завершився 30 квітня ц.р., виріс на 10,1% - до 3,74 млрд дол в порівнянні з 3,4 млрд дол., отриманими за аналогічний період роком раніше.

Папери конкурента Wal-Mart - Sears Holding, - який раніше сьогодні відзвітував про чистий прибуток за підсумками звітного періоду проти чистих збитків роком раніше, подорожчали на відкритті торгів на 8%.

Станом на 16:57 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 35,95 пункту (-0,29%) - до 12562,6 пункту, індекс S & P - на 4,89 пункту (-0,34%) - до 1320,31 пункту, індекс Nasdaq - на 11,45 пункту (-0,40%) - до 2862,55 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в США 16 травня завершилися зниженням провідних індексів.