ua en ru

Фондові торги в США 16 вересня відкрилися помірним зростанням провідних індексів

Фондові торги в США 16 вересня відкрилися помірним зростанням провідних індексів. Пов'язано це в першу чергу із заявою екс -міністра фінансів США Лоуренса Саммерса про його відмову від претензій на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Саммерс є одним з ключових економістів США. Він був міністром фінансів при президенті Біллі Клінтоні, потім в період правління республіканців він очолював Гарвардський університет. У перший день свого президентства 20 січня 2009 р. Барак Обама призначив Саммерса директором Національної економічної ради - фактично провідним економічним радником в адміністрації президента. Користуючись прямою підтримкою Обами і колишнього голови Мінфіну Тімоті Гайтнера, Саммерс був фаворитом у боротьбі за посаду голови ФРС після відходу Бена Бернанке. Саммерс є переконаним противником стимулювання економіки програмою "кількісного пом'якшення" і відомий своїми жорсткими монетаристскими поглядами на кредитно -грошову політику. Єдиним фаворитом серед наступників Бена Бернанке тепер стала Джанет Йеллен, прихильниця більш м'якого монетарного курсу і продовження стимулюючих заходів.

Помірно позитивний вплив на настрій інвесторів надає міжнародно -політична ситуація навколо Сирії. 14 вересня США і Росія оголосили про підписання рамкової угоди з ліквідації сирійського арсеналу хімічної зброї. Услілій світової спільноти щодо врегулювання кризи переходять з області риторики в область практики.

О 16:15 вийшов щомісячний доповідь ФРС США за рівнем промислового виробництва і за коефіцієнтом використання виробничих потужностей . Повідомляється , що в серпні 2013р. промвиробництво в США виросло на 0,4 %.

Що стосується корпоративних новин, акції Apple відкрили торги ціновим падінням на 2%. Це сталося після публікації інформації про те, що великий китайський оператор China Telecom скоротить свої субсидії на виробництво iPhone. Падіння в ціні паперів компанії з Купертіно - це не єдині торги по високотехнологічним фірмам, що проходять в "червоній" зоні. Так, акції Hewlett -Packard знизилися в ціні на 0,5%, ринкова капіталізація Nokia зменшилася на 1%, цінні папери Intel Corporation подешевшали на 0,1%, зате акції Dell Inc. скромно додали в ціні 0,04%. З іншого боку, компанія Microsoft збільшила за першу годину торгів свою ринкову капіталізацію на 0,7 % на тлі новини про те , що її співзасновник Білл Гейтс у 20- й раз поспіль очолив список найбагатших американців.

Якщо говорити про автовиробників, цінні папери Ford додають у ціні 0,8 %, на стільки ж зросла ринкова капіталізація GM. Серед телекомунікаційних компаній котирування Verizon підвищилися на 1,3 %, а папери AT & T подорожчали на 0,6%.

Станом на 17:20 індекс Dow Johnes підвищився на 155,43 пункту ( +1,01 %) - до 15531,49 пункту , індекс S & P знизився на 14,19 пункту ( +0,85 %) - до 1702,18 пункту , а індекс Nasdaq - на 15,88 пункту ( +0,43 %) - до 3738,06 пункту.