ua en ru

Фондові торги в США 14 лютого завершилися незначним підвищенням

Фондові торги в США 14 лютого завершилися незначним підвищенням більшості провідних індексів. У цілому торговельна сесія пройшла спокійно, зростання індикаторів підтримувався на фоні запропонованого президентом США Бараком Обамою проекту державного бюджету на 2012 р. Про це повідомляє РБК.
Нагадаємо, напередодні в ході свого виступу глава держави представив план бюджету розміром у 3,7 трлн дол., а також пообіцяв знизити довгостроковий дефіцит США на 1,1 трлн дол. протягом 10 років. Більш того, за словами Б.Обами, дефіцит скоротиться вдвічі вже до 2012 р.
При відсутності інших макроекономічних новин фінансовий сектор США відзначився незначним зростанням котирувань: акції Bank of America і Citigroup подорожчали на 0,8% і 0,6% відповідно, а їх конкурента Wells Fargo - на 0,3%.
Зростання індексів підтримувався також і зовнішньоекономічними новинами. В основному увага інвесторів зосереджена на ситуації в Китаї, який вперше випередив Японію за розмірами ВВП і став другою за розміром економікою у світі після США в 2010 р.
Крім того, Міністерство торгівлі Китаю напередодні опублікувало дані по профіциту торговельного балансу країни в січні 2011 р., що теж вплинуло на хід торгів. У порівнянні з даними попереднього місяця цей показник впав удвічі - з 13 млрд дол. до 6,5 млрд дол., досягнувши дев'ятимісячного мінімуму. Оприлюднені дані розійшлися з прогнозами аналітиків, які очікували профіциту торгівлі КНР на рівні 10,7 млрд дол.
Новини з КНР також надали позитивний вплив на сировинний сектор США. Завдяки зростанню імпорту на 51% акції одних з провідних у США нафтовидобувних компаній ExxonMobil і Chevron подорожчали на 2,5% і 1,3%, а найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa - на 1,3%.
Крім того, індикатори закрилися в "плюсі" і за рахунок корпоративних новин. Самим значним зростанням в ході минулої сесії відзначилася корпорація з надання послуг швидкої медичної допомоги Emergency Medical Services. Її акції виросли на 11%, після того, як приватна інвестиційна компанія Clayton, Dubilier & Rice оголосили про свій намір викупити 100% її акцій за 3,2 млрд дол.
Також у лідери зростання на закритті сесії вийшла найбільша в світі компанія з виробництва одиничних кавових продуктів Green Mountain Coffee Roasters. Напередодні компанія Starbucks, яка співпрацює з нею, оголосила про розробку нової лінії кавових продуктів, що викликало зростання котирувань GMCR на 7%.
Також на 7% подорожчали акції компанії Netflix, що займається прокатом DVD-фільмів, а також трансляцією потокового відео. Зростання котирувань обумовлений заявою виробника мікрочіпів Qualcomm про свої плани включити можливість програвання потокового відео на смартфонах, оснащених операційною системою Google Android.
У лідерах спаду на закритті сесії опинилися такі великі американські компанії, як найбільша у світі роздрібна мережа Wal-Mart і одна з провідних телекомунікаційних компаній Verizon. Спад їх котирувань склав 1,6% і 1,4% відповідно.