ua en ru

Фондові торги в США 13 березня закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 13 березня закрилися зниженням провідних індексів, де Dow втратив понад 230 пунктів.

Фондові торги в США 13 березня закрилися зниженням провідних індексів, де Dow втратив понад 230 пунктів. Приводом для такого песимістичного настрою інвесторів продовжує залишатися тривалий міжнародно-політичний конфлікт навколо України, а також китайська економіка, яка останнім часом також стала підставою для побоювання гравців.

Напередодні Європарламент закликав ввести санкції проти російських компаній у випадку "анексії Криму". На думку парламентаріїв, щодо Росії має бути введено ембарго на зброю і технології подвійного призначення, застосовані візові обмеження, а також повинна пройти заморожування рахунків і інші санкції проти російських компаній, особливо компаній енергетичного сектора. США і Європа не приймають варіант проведення референдуму в Криму, запевняючи, що подібний крок суперечить як законодавству України, так і міжнародного права. Держсекретар США Джон Керрі вже пообіцяв Росії "серйозну серію заходів" з боку США у випадку, якщо кримський референдум відбудеться у вихідні, а Європа тим часом готується ввести проти Росії другий раунд економічних санкцій.

Згідно з опублікованими макроекономічними даними, обсяг промвиробництва в країні за підсумками січня поточного року зріс в річному обчисленні лише на 8,6%, що виявилося гірше очікувань аналітиків. Роздрібні продажі в КНР також підкачали: показник у січні в річному обчисленні зріс на 11,8%, проти прогнозованого зростання на 13,5%.

Не змогли виправити ситуацію навіть позитивні макроекономічні новини із США, де кількість первинних вимог щодо виплати з безробіття за тиждень, що завершився 7 березня знизилася і склала 315 тис. вимог проти прогнозу в 330 тис. вимог. Роздрібні продажі в США також порадували: у лютому в місячному численні показник виріс на 0,3%, проти прогнозованого зростання на 0,2%.

Котирування виробника паливних елементів Plug Power закрили торговельну сесію злетом більш ніж на 17,6%. Приводом для цього стала звітність компанії, згідно з якою її квартальний прибуток збіглася з прогнозами аналітиків, а показник по виручці за підсумками IV кварталу навіть перевершив очікування ринку.

Папери онлайн-рітейлера Amazon подорожчали на 0,3%. Компанія оголосила про те, що підвищує вартість членства в своїй програмі Amazon Prime на 20 долл. до 99 долл. в рік.

Котирування виробника харчових добавок Herbalife, навпаки, впали в ціні на 5,4%. Підставою для негативної динаміки стала інформація про те, що американський регулятор починає щодо компанії розслідування на предмет "чистоти" її бізнес-практик. Вже більше року керуючий інвестфондом Pershing Square Capital Management Вільям Екман наполягає на тому, що Herbalife при веденні свого бізнесу використовує схему фінансової піраміди. Тепер перевіряти якість бізнесу виробника харчових добавок будуть влади.

За підсумками торгової сесії 13 лютого 2014 р. індекс Dow Jones знизився на 231,19 пункту (-1,41%) - до 16108,89 пункту, індекс S&P опустився 21,86 пункту (-1,17%) - до 1846,34 пункту, а індекс Nasdaq просів на 62,91 пункту (-1,46%) - до 4260,42 пункту.