ua en ru

Фондові торги в США 12 вересня закрилися незначним зниженням основних індексів

Фондові торги в США завершилися 12 вересня 2013 р. незначним зниженням основних індексів після тривалого ралі. На настрій інвесторів як і раніше впливають ситуація в Сирії, макроекономічна статистика і очікування засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США на наступному тижні.

Стриманість інвесторів обумовлена в першу чергу очікуванням даних від ФРС: буде скасована програма "кількісного пом'якшення" і як скоро це станеться. Висока ймовірність того, що на засіданні FOMC буде оголошено про скасування цієї програми, яка довгий час служила надійним інструментом стимулювання американської економіки. ФРС також оголосив про можливе скорочення програми підтримки ліквідності, яка зумовила велике ралі в липні 2013 р.

Прямо перед відкриттям торговельної сесії Міністерство праці США опублікувало щотижневий звіт про число первинних звернень по допомогу з безробіття. Замість очікуваного зростання до 330 тис. звернень в звіті говорилося про його різке падіння - 292 тис. заявок за попередній тиждень. Це найнижче число звернень за допомогою з початку 2006 р. Правда, ці дані не можуть бути точними, оскільки два штати затримали обробку звернень через переобладнання комп'ютерів. Послаблення напруги навколо Сирії позитивно впливає на третю торговельну сесію поспіль.

Серед корпоративних новин виділяється довгоочікуване оголошення Twitter про свої плани вийти на публічне розміщення акцій (IPO). Для виходу на IPO компанія повинна мати річний дохід не більше 1 млрд дол. На думку ж аналітиків, річний прибуток Twitter становить близько 583 млн дол.

Серед лідерів падіння очікувано виявився ритэйлер Men's Wearhouse, чия ринкова капіталізація знизилася на 4,69 пункту (-12,1%). Причина цього - щоквартальний звіт компанії, який показав прибуток набагато менше очікуваної. Акції виробника одягу для йоги Lululemon Athletica також впали в ціні на 3,73 пункту (-5,4%) на тлі негативних прогнозів щодо фінансового стану компанії, хоча щоквартальний звіт оголосив про зростання прибутку і продажів.

Непоганt зростання показали папери медіахолдингу Disney після заяви керівництва про викуп акцій на суму 6-8 млрд дол. у 2014 фіскальному році. Звичайно ж за останні роки Disney викуповує цінних паперів на суму близько 4 млрд дол. щорічно. У результаті ринкова капіталізація компанії виросла на 1,55 пункт (+2,4%). Також ростуть в ціні акції Apple: за підсумками сесії вони подорожчали на 4,98 пункту (+1,06%). Причина цього в заяві відомого мільярдера, "корпоративного рейдера" Карла Ыкана про розширення своєї частки в акціях компанії з Купертіно.

Ціна паперів Facebook, навпаки, знизилася на 0,29 пункту (-0,64%) і знову опустилася нижче позначки в 45 дол. Напередодні, після того як вартість однієї акції Facebook вперше пробила стелю 45 дол., CEO компанії Марк Цукерберг вперше заявив, що вихід на IPO виразно пішов їй на користь. Раніше керівництво скептично ставилося до свого ж рішення про вихід на фондовий ринок.

За підсумками торгової сесії 12 вересня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 25,96 пункту (-0,17%) - до 15300,64 пункту, індекс S&P впав на 5,71 пункту (-0,34%) - до 1683,42 пункту, індекс Nasdaq також знизився на 9,04 пункту (-0,24%) - до 3715,97 пункту.