ua en ru

Фондові торги в США 11 вересня завершилися бічним рухом провідних індексів

Фондові торги в США 11 вересня 2013 р. завершилися бічним рухом провідних індексів. Ринок не тільки взяв невелику перепочинок після тривалого ралі, який відзначився стрімким зростанням всіх трьох провідних індексів, але і застиг в очікуванні запланованого на наступному тижні засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США, де може бути прийнято рішення з питання термінів згортання програми "кількісного пом'якшення".

Інвестори побоюються, що перспектива згортання стимулюючих заходів ФРС США все ближче. Скорочення програми "кількісного пом'якшення" неминуче призведе до деякого просідання бірж, небажаного для інвесторів. На цьому тлі гравці пильно стежать за макроекономічними новинами, які можуть наблизити або віддалити рішення ФРС.

Так, 11 вересня Міністерство торгівлі повідомило, що товарні запаси на складах оптової торгівлі США в липні 2013 р. підвищилися на 0,1%, що виявилося нижче прогнозованого підвищення на 0,3%.

На хід торгів також вплинули і корпоративні новини, і в першу чергу повідомлення про те, що американська телекомунікаційна Verizon планує випустити облігації, щоб акумулювати кошти для купівлі Verizon Wireless. Раніше компанія підтвердила, що досягла домовленості з британської Vodafone про придбання її частки, що становить 45%, в їх спільному підприємстві Verizon Wireless. На цьому тлі котирування Verizon піднялися на 0,1%, а папери британської Vodafone подорожчали на 0,5%.

Цінні папери Apple на закритті торгів впали в ціні більш ніж на 5,4%. Зниження котирувань було викликане досить прохолодною зустріччю двох нових модифікацій iPhone - популярного смартфону, виробленого компанією.

Котирування виробника спортивного одягу та взуття Nike все ще продовжують зростання, підвищившись за результатами торгів на 1,2% на тлі інформації про те, що вже наступного тижня компанія увійде до складу провідного фондового індексу Dow Jones Industrial Average (DJIA). Разом з Nike Dow увійдуть банк Goldman Sachs і платіжна система Visa. Котирування Visa зросли на 0,9%, в той час як акції Goldman Sachs трохи просіли в ціні на 0,05%.

За підсумками торговельної сесії 11 вересня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 87,37 пункту (+0,58%) - до 15278,43 пункту, індекс S&P зріс на 1,41 пункту (+0,08%) - до 1685,40 пункту, індекс Nasdaq опустився на 10,02 пункту (-0,27%) - до 3719,00 пункту.