ua en ru

Фондові торги в США 10 березня закрилися різким падінням провідних індексів на тлі макроекономічних новин

Фондові торги в США завершилися 10 березня 2011 р. різким падінням провідних індексів більш ніж на 1,8% на тлі макроекономічних новин. Першим сигналом до розпродажу послужили дані Міністерства праці США про зростання числа первинних заявок по виплаті допомоги з безробіття за минулий тиждень до 397 тис., що виявилося гіршим за консенсус-прогнозів на рівні 378 тис. Одночасно з цим вийшов у світ звіт американського Міністерства торгівлі, яке повідало про зростання дефіциту торгового балансу США в січні 2011 р. до 46,3 млрд дол проти очікуваних 41,4 млрд дол., повідомляє РБК.

Нарешті, за кілька годин до закриття торговельних майданчиків, коли на ринку вже спостерігалася стійка корекція, Мінфін США "добив" ринок останньої малоприємною новиною: дефіцит федерального бюджету країни в лютому 2011 р. виріс до 222,5 млрд дол., ставши найбільшим місячним зростанням показника за всю історію Сполучених Штатів Америки.

На тлі настільки непривабливих новин найбільшої економіки світу провідні фінансові компанії Нового Світу завершили торгову сесію в глибокому мінусі. Акції найбільшого в США за обсягом активів Bank of America подешевшали на 2,26%, а корпорації US Bancorp - на 2,23%. Котирування Citigroup і Morgan Stanley впали на 2,37% і 2,26%, у той час як папери операторів кредитних карт American Express і Visa втратили в ціні 2,29% і 3,13% відповідно.

Також у нижніх рядках біржового табло завершилися торги для компаній енергетичного сектору США. Котирування нафтогазових корпорацій падали слідом за "чорним золотом": ціна бареля американської легкої нафти на терміновій товарній біржі в Нью-Йорку впала на 1,68 дол - до 102,70 дол. / бар. Приводом до корекції на сировинному ринку стали прогнози аналітиків про те, що попит на світовому ринку вуглеводнів в найближчому майбутньому повинен скоротитися. У результаті котирування нафтового гіганта ExxonMobil знизилися на 3,36%, а його кокурентов Occidental Petroleum і Chevron - на 3,41% і 3%.

Поступалися свої позиції на ринку і найбільші промислові компанії США. Зокрема, в "червоному" секторі завершили сесію акції американського автомобілебудівного концерну General Motors (мінус 2,57%), після того як фінансовий директор компанії Крістофер Лідделл заявив про свій швидкий відхід з GM. Також впали котирування акцій найбільшого в світі виробника землерийного устаткування Caterpillar (мінус 3,78%) і оборонно-промислової корпорації United Technologies (мінус 2,38%).

На тлі настільки песимістичних результатів торгів не можна не відзначити рекордне зростання котирувань акцій виробника кавових продуктів Green Mountain Coffee Roasters на "захмарні" 41%. Учасники ринку з неймовірною ейфорією сприйняли новину про те, що Green Mountain домовилася про партнерство з власником мережі кав'ярень по всьому світу Starbucks Corp. (+9,93%).

За підсумками торгів 10 березня індекс Dow Jones впав на 228,48 пункту (-1,87%) - до 11984,60 пункту, індекс S & P знизився на 24,91 пункту (-1,89%) - до 1295,11 пункту, а індекс Nasdaq обвалився на 50,70 пункту (-1,84%) - до 2701,02 пункту.