ua en ru

Фондові торги в США 10 червня завершилися різноспрямованим рухом провідних індексів

Фондові торги в США 10 червня 2013 р. завершилися різноспрямованим рухом провідних індексів на тлі побоювань інвесторів щодо можливого згортання Федеральною резервною системою (ФРС) США своєї стимулюючої політики "кількісного пом'якшення", що довгий час служила надійним інструментом стимулювання американської економіки.

Побоювання в черговий раз сколихнулися слідом за опублікованими раніше даними з безробіття в США. Міністерство праці США повідомило, що кількість робочих місць в економіці США (не рахуючи сільського господарства) у травні зросла на 175 тис. проти прогнозу в 170 тис., тоді як рівень безробіття в країні піднявся. Наскільки ці дані зможуть підштовхнути ФРС до згортання програми, трейдерам поки невідомо, що і викликає їх сумніви.

Також занепокоєння інвесторів посилилося, після того як міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's поліпшило прогноз по суверенному кредитному рейтингу США (AA+) з "негативного" на "стабільний", пославшись на поліпшення перспектив економіки США і статус долара як резервної валюти, що, в свою чергу, робить ризик згортання політики "кількісного пом'якшення" ще більш реальним.

Котирування акцій високотехнологічної компанії Apple протягом торгів впевнено трималися в "зеленому" секторі на тлі того, що компанія анонсувала свій новий продукт-сервіс для прослуховування медіа в потоковому режимі - iTunes Radio. Однак незважаючи на позитивні новини, до завершення торговельної сесії акції Apple втратили 0,7% своєї вартості.

Котирування он-лайн-радіо Pandora, які більшу частину торгової сесії дрейфували в мінусі, також опинилися під впливом повідомлення Apple. За підсумками торгів ринкова капіталізація Pandora збільшилася на 2,5%.

Акції Facebook додали в ціні майже 4,5%, після того як аналітики Stifel підвищили свої рекомендації по паперах компанії з "тримати" до "купувати". Крім того, фахівці зазначили, що соціальна мережа може наступного року увійти до переліку компаній S&P 500.

Будівельні компанії опинилися в хвості: котирування Lennar просіли на 3,3%, а акції її конкурента DR Horton подешевшали на 2,1%.

За підсумками торгів 10 червня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 9,53 пункту (-0,06%) - до 15238,59 пункту, індекс S & P знизився на 0,57 пункту (-0,03%) - до 1642, 81 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 4,55 пункту (+0,13%) - до 3473,77 пункту.