ua en ru

Фондові торги в США 1 листопада закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 1 листопада закрилися підвищенням провідних індексів, давши прекрасний старт торговому місяця. Останні дні жовтня виявилися не найкращими для американських бірж. Підводячи підсумки місяця, варто, однак, відзначити, що він в цілому видався непоганим: S&P 500 додав близько 5% за перод, в той час як Dow Jones Industrial Average піднявся більш ніж на 3% . Деяке зростання продемонстрував і Nasdaq. За минулий тиждень Dow і S&P 500 трохи піднялися, в той час як Nasdaq закрив семиденку невеликим зниженням.

Позитивна динаміка зафіксована за результатами жовтня, в першу чергу пов'язана із завершенням "шатдауна", на час паралізував роботу держапарат США. Почасти зростанню сприяли як рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США про збереження програми "кількісного пом'якшення", так і з очікування цього рішення інвесторами.

У центрі макроекономічних новин - публікація лише одного індексу. Однак новини виявилися сприятливими. Згідно зі звітом Інституту управління поставками країни (ISM), індекс активності PMI в обробній промисловості США в жовтні виріс до 56,4 пункту, не тільки перевищивши вересневий показник у 56,2 пункту, але і опинившись на 2 п.п., вище прогнозу 55,0 пунктів.

Тим часом триває сезон квартальної звітності, який традиційно є ефективним каталізатором торгової сесії. Сьогодні, на жаль, далеко не всі новини з корпоративного фронту порадували інвесторів. Згідно зі звітом однієї з найбільших в США нафтогазових груп Chevron Corp., її прибуток в перерахунку на акцію склав лише 2,57 дол. Результат став розчаруванням для гравців, адже аналітики Reuters очікували, що показник складе 2,71 дол. на акцію. Котирування Chevron на закритті торгів просіли на 1,6%. Акції американської страхової компанії AIG впали в ціні на 6,5%, після того, як зростання продажів компанії виявився нижче прогнозованого.

На котирування автовиробників виявилися впливом їх доповідей про продаж автомобілів. Акції автовиробника Ford знизилися на 1,3%, тим часом його продажу на ринках США в жовтні виросли на 14%. Котирування General Motors піднялися на 1,2%, на тлі того, що продажі зросли на 3%. Продажі Toyota(+0,3%) і Honda(+0,4%) також зросли, причому для Honda цей ріст склав 7,1%.

Вартість акцій оператора спортивного комплексу Madison Square Garden впала на 3,4%, навіть незважаючи на сильні результати корпоративної звітності, опубліковані раніше.

Ринкова капіталізація виробника косметики Avon зросла на 4,3%, трохи оговтавшись від втрат на тлі публікації не самого вражаючого звіту за квартал. Котирування First Solar, яка працює в сфері сонячної енергетики, навпаки, продовжили впевнене зростання, закривши торговельну сесію злетом на 17,6%, приводом для чого стала відмінна звітність, порадувала інвесторів.

За підсумками торгової сесії 1 листопада 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 69,8 пункту (+0,45%) - до 15615,55 пункту, індекс S&P виріс на 5,1 пункту (+0,29%) - до 1761,64 пункту, а індекс Nasdaq - на 2,33 пункту (+0,06%) - до 3922,04 пункту.