ua en ru

Фондові торги в США 1 червня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 1 червня завершилися зниженням провідних індексів. Котирування більшості американських компаній різко пішли донизу через несприятливі макроекономічні новини, а також поновлених побоювань інвесторів щодо боргової кризи в єврозоні.

Після відкриття торгів Інститут з управління постачаннями опублікував розчарували інвесторів дані з індексу ділової активності в промисловості США (ISM index). За підсумками травня 2011 р. цей показник знизився до 53,5 пункту в порівнянні із значенням за квітень 2011 р. в 60,4 пункту. Аналітики ж прогнозували менш значне зниження індексу - до 57,2 пункту. Зазначимо, що показник наблизився до позначки в 50 пунктів - значення індексу нижче цього рівня свідчить про занепад у промисловому виробництві.

Одночасно з цим Міністерство торгівлі США оприлюднило доповідь за обсягом витрат на будівництво в США в квітні 2011 р., який також не зійшовся з очікуваннями аналітиків. Показник виріс в місячному численні на 0,4%, тоді як експерти очікували, що він збільшиться на 0,3%.

Крім того, пізніше міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги урядових боргових паперів Греції в місцевій і іноземній валютах з B1 до Caa1, присвоївши їм "негативний" прогноз. Своє рішення аналітики агентства обгрунтували збільшенням ризиків того, що країна не впорається зі стабілізацією своїх боргових виплат без реструктуризації. Крім іншого, зросла вірогідність того, що "трійка" кредиторів (МВФ, ЄЦБ і Єврокомісія) в майбутньому потребуватимуть участі приватних кредиторів в реструктуризації боргу в якості попередньої умови для надання подальшої фінансової підтримки.

На цьому тлі стався обвал котирувань банківського сектора. Зокрема, акції Wells Fargo і Bank of America вийшли в лідери зниження, упавши в ціні на 5% і 4,3% відповідно. Тим часом котирування їхніх конкурентів Citigroup і JPMorgan Chase опустилися на 3,7% і 3,4% відповідно.

Не втрималися в "плюсі" і представники сировинного сектора. Ціни на нафту впали на 2,4%, що негативно позначилося на котируваннях ряду представників відповідної галузі. Так, папери двох найбільших нафтосервісних компаній Schlumberger США і Halliburton впали в ціні на 3% і 2,2% відповідно. Негатив поширився і на автомобілебудівні концерни США: акції General Motors і Ford Motor опустилися в ціні на 5% і 4,6% відповідно.

Ще більш значним спадом відзначилися деякі металургійні компанії США. Зокрема, через спад цін на низку ключових металів провідний американський виробник алюмінію Alcoa продемонстрував спад котирувань на 4,3%, у той час як папери найбільшої мідьовидобувної компанії країни Freeport-McMoRan впали в ціні на 4,4%.

За підсумками торгів 1 червня ц.р. індекс Dow Jones впав на 279,65 пункту (-2,22%) - до 12290,14 пункту, індекс S & P - на 30,65 пункту (-2,28%) - до 1314,55 пункту, а індекс Nasdaq - на 66,11 пункту (-2,33%) - до 2769,19 пункту.