ua en ru

Фондові торги в Європі 3 грудня відкрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 3 грудня відкрилися пониженням провідних індексів услід за американськими. "Почервоніння" американських індексів викликано побоюваннями того, що позитивні макроекономічні показники, що свідчать про відновлення економіки, можуть підштовхнути Федеральну резервну систему (ФРС) США почати згортання програми стимулювання економіки раніше, ніж очікувалося.

Напередодні були опубліковані останні дані по індексу PMI в обробному секторі США за листопад, який склав 54,7 пункту проти 51,8 пункту місяцем раніше. Згідно з доповіддю Інституту управління поставками країни ISM, індекс активності PMI в обробній промисловості США склав 57,3%. Згідно з прогнозами, показник повинен був знизитися до 55,0 пункту. Ділова активність в обробному секторі економіки США досягла максимального показника за два з половиною роки. Витрати на будівництво в США у вересні знизилися на 0,3% порівняно зі зростанням на 0,6% місяцем раніше. У жовтні витрати на будівництво зросли на 0,8%, у той час як аналітики прогнозували зростання лише на 0,4%.

Ці дані відродили побоювання інвесторів, що ФРС може почати скорочення програми покупки держоблігацій вже в січні, а не в березні, як вони того очікували. Втім, деякі аналітики припускають, що скорочення програми кількісного стимулювання може початися вже в цьому місяці.

Американська програма по стимуляції економіки значною мірою допомагала і європейським фондовим майданчикам, де провідні індекси досягли в минулому місяці рекордних за останні п'ять років значень і зросли майже на 15% протягом 2013 р.

На фронті корпоративних новин європейських компаній варто відзначити наступні: німецький таблоїд Bild пише, що німецькі автоконцерни в цьому році планують скоротити терміни традиційного зупинення провадження у зимові свята. Втім, ніяких джерел газета не вказує. На цьому тлі папери BMW ростуть на 0,3%, котирування Daimler піднімаються на 0,1% і тільки вартість паперів Volkswagen (концерн володіє в тому числі і маркою Audi) знижується на 0,3%.

Продаж італійського автоконцерну Fiat у Франції і в Іспанії подають сигнали про подальше відновлення, після того як тривала рецесія в європейських країнах обрушила попит на продукцію до мінімального за останні два десятиліття рівня. Втім, оптимізм на ринках сусідів затьмарюється слабкими даними на італійському ринку. На цьому тлі вартість паперів Fiat знижується на 0,9%.

Французький виробник лікарських засобів Sanofi опублікував сьогодні дані за останнім випробуванням нової версії свого препарату для лікування діабету Lantus, згідно з яким препарат набагато більш ефективний для контролю рівня цукру в крові, ніж його попередник. Більш того, він рідше викликає випадки різкого зниження вмісту цукру в крові, які призводять до гіпоглікемічним кризам. Новий лікарський засіб очікується у продажу по всьому світу в 2017 р. і має забезпечити компанії збереження нинішніх позицій на ринку діабетичних препаратів, оскільки нинішня версія препарату втратить патентний захист в 2015 р. Тим не менш акції компанії знижуються на 1,3%.

Акції англійської нафтової компанії BP в противагу загальній тенденції зростають (+0,1%) на тлі позитивних для компанії новин про те, що їй вдалося домогтися відстрочки виплат компенсації збитку, який не був безпосередньо обумовлений розливом нафти в Мексиканській затоці в 2010 р.

Станом на 12:45 мск 3 грудня британський індекс FTSE 100 знижується на 14,98 пункту (-0,23%) - до 6580,35 пункту, німецький DAX просідає на 13,61 пункту (-0,14%) - до 9388,35 пункту, французький CAC 40 знизився на 26,80 пункту (-0,63%) - до 4259,01 пункту, а швейцарський SMI знижується на 20,70 пункту (-0,25%) - до 8236,62 пункту.