ua en ru

Фондові торги в Європі 26 липня відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися переважно зростанням провідних індексів на тлі результатів банківських стрес-тестів, опублікованих 23 липня 2010 р. після закриття торгової сесії, пише РБК. Велика частина європейських банків витримала перевірку, довівши свою стійкість при негативних сценаріях і незалежність від державних коштів. Так, тільки 7 (один німецький, один грецький і 5 іспанських) банків з 91 показали свою неспроможність: рівень їх капіталу при негативному сценарії в 2011 р. буде нижчий за мінімальну норму в 6%. Оптимізм інвесторів виявився сильнішим за їх недовірливість, на що і відреагували європейські біржові індикатори.

Як і слід було чекати, на відкритті торгової сесії вгору пішли котирування європейських кредитних організацій, що брали участь в банківській перевірці і витримали її. Серед них опинилися швейцарські Credit Suisse Group AG (+1,3%) і UBS AG (+1%), французький BNP Paribas SA (+2,4%) і британський Barclays Plc (+2,3%).

Активність інвесторів спостерігається також по відношенню до фармацевтичної компанії Sanofi-aventis SA, яка зробила пропозицію про покупку американської Genzyme, найбільшого в світі виробника препаратів для лікування генетичних захворювань. Дані про операцію поки неофіційні, проте, за достовірною інформацією, опублікованою сьогодні Sanofi-aventis, компанію чекає зниження чистого прибутку за підсумками поточного фінансового року у зв'язку з тим, що регулятори допустили на ринок конкуруючий препарат для лікування генетичних захворювань крові. На відкритті торгових майданчиків котирування Sanofi-aventis підвищилися на 0,4%.

Не дивлячись на виниклу невизначеність, позитивну динаміку на відкритті торгів демонструють котирування цінних паперів британської нафтогазовою BP Plc. До сьогоднішнього для не утихають чутки про те, що може піти у відставку Тоні Хейворд, виконавчий директор компанії. Згідно офіційному повідомленню BP, сьогодні увечері, напередодні публікації результатів за II квартал, буде проведено засідання ради директорів, на якій вирішиться його доля. Акції BP подорожчали вже на 1,7%.

Проте курс на зниження узяли котирування компанії по підтримці державного житлового будівництва Connaught Plc., керівництво якої заявило про екстрену потребу в додаткових коштах на підтримку бізнесу.

Станом на 10:50 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 13,03 пункту (+0,25%) - до 5325,65 пункту, німецький DAX - на 10,25 пункту (+0,17%) - до 6176,59 пункту, французький CAC 40 - на 12,35 пункту (+0,34%) - до 3619,40 пункту, при цьому швейцарський SMI знизився на 12,41 пункту (-0,20%) - до 6188,84 пункту.