ua en ru

ФМУ просить МЕРТ знизити до мінімуму експорт металобрухту в II півріччі через його дефіцит

Федерація металургів України (ФМУ) вважає за необхідне Міністерству економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) переглянути обсяги експорту брухту чорних металів на II півріччя поточного року і припинити його вивезення через значний дефіцит на внутрішньому ринку країни та загрозу зупинки низки підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК). Про це йдеться в листі для міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса.

При цьому голова ФМУ Сергій Біленький наводить прогноз об'єднання металургійних підприємств України "Металургпром" (Дніпропетровськ), згідно з яким очікуваний обсяг виплавки сталі в 2015 році буде складати 22,5 млн тонн. Потреба металургів в ломе для цього обсягу виплавки оцінюється в 4 млн тонн.

Таким чином, обсяг експорту, який не шкодить внутрішньому споживанню, на поточний рік повинен становити 0,5-0,6 млн тонн на відміну від затверджених 1,250 млн тонн. Обсяг експорту брухту регулюється наказом МЕРТ № 381 від 17 квітня поточного року, згідно з яким цей рівень на 2015 рік визначено в розмірі 1,250 млн тонн, що є найвищим показником експорту за останні 10 років.

За розрахунками експертів галузі, потреба метпідприємств в металобрухті в I півріччі-2015 становила 2 млн тонн. Фактичний обсяг поставок брухту на метпідприємства України становив менше 1,6 млн тонн, дефіцит досяг 436 тис. тонн, або 22% від потреби.

Головна причина нестачі брухту на внутрішньому ринку - його експорт, фактичний обсяг якого за I півріччя 2015 року, за даними ДП "Укрпромзовнішекспертиза", склав 739 тис. тонн. Такий обсяг експортованого брухту міг би повністю покрити недопоставку українським споживачам, які б змогли додатково виплавити близько 2 млн тонн сталі. Її реалізація на зовнішніх ринках принесла б країні в середньому 800 млн дол. Враховуючи, що виручка від реалізації 436 тис. тонн брухту склала не більше 90 млн дол., розмір недоотриманого державою валютної виручки склав понад 700 млн дол.

При цьому наголошується, що в ГМК і суміжних галузях зайнято 500 тис. чол., які формують понад 10% ВВП країни, а разом з суміжними галузями - близько 40% ВВП.

"З урахуванням факту експорту на рівні 739 тис. тонн за перше півріччя 2015 року, залишок квоти на ІІ півріччя повинен дорівнювати нулю", - підкреслюється в листі ФМУ.

Метпідприємства просять главу МЕРТ вжити термінових заходів щодо коригування балансу утворення та споживання металобрухту в Україні на II півріччя 2015 року.

Як повідомлялося, дефіцит брухту українські металурги постійно зменшують його частку в сталеплавильної шихті. Так, якщо середні витрати привізного брухту в металургії в 2011 році становили 338 кг/тонна сталі, то в 2013-му - 297 кг, а в 2014-му - до 290 кг Метпідприємства змушені замінювати дефіцитний лом більш дорогим і більш енергоємним чавуном, що збільшує зростання собівартості виробництва і, як наслідок, ослаблення конкурентних позицій на зовнішніх ринках.

У випадках, коли технологія не дозволяла замінити металобрухт іншою сировиною, метпідприємства були змушені коригувати виробничі програми в бік зниження обсягів випуску продукції, а деякі навіть зупиняли виробництво. Так, завод "Інтерпайп Сталь" через відсутність брухту в червні простояв вісім діб, всього за півроку - 38 діб.