ua en ru

Fitch присвоїло Дніпропетровській обл. максимально високий для України рейтинг "В"

Рейтинг "B" прогноз "стабільний", присвоєний Дніпропетровській області, є максимально високим на даний момент, оскільки показники окремого регіону не можуть перевищувати рейтингу країни. Про це РБК-Україна повідомила старший спеціаліст з маркетингу та зв'язків з громадськістю міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings Анна Бикова.

Агентство Fitch Ratings присвоїло Дніпропетровській області України: довгострокові рейтинги в іноземній і національній валюті на рівні "B", короткостроковий рейтинг в іноземній валюті "B" і національний довгостроковий рейтинг "AA (ukr)". Прогноз області по довгострокових рейтингах - "стабільний". При складанні рейтингу експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings відзначили сильну економіку Дніпропетровського регіону, гарне виконання бюджету і нульовий прямий ризик (прямий борг плюс інша заборгованість за класифікацією Fitch).

"У регіону сильна економіка, тут виробляється 10,2% від агрегованого валового регіонального продукту (ВРП) країни. В області проживає 7,3% населення України. Показник ВРП на душу населення в області на 40% перевищував середній рівень у країні в 2009 р.", - зазначила Бикова.

В агентстві відзначають, що гарні показники Дніпропетровської області також підтримуються стабільною базою оподаткування.

Представник Fitch пояснила: "Податок на доходи фізичних осіб - один з основних джерел податкових надходжень і мало чутливий до економічних циклів. Бюджет, як правило, є збалансованим, тому що область може використовувати лише грошові кошти з попередніх років для покриття дефіциту, якщо він виникає . До того ж у Дніпропетровській області немає прямого боргу і умовних зобов'язань ". При цьому в агентстві відзначили, що промисловий сектор Дніпропетровської області орієнтований на експорт, і в ньому домінують металургійна і гірничодобувна промисловість. Це означає, що економіка регіону піддана ризикам, пов'язаним з коливаннями цін попиту на сировинні товари на внутрішньому і міжнародному ринках.

Крім того, повідомляє представник агентства, Дніпропетровська область контролює велику мережу підприємств комунальної форми власності, що призводить до додаткового тиску на витрати бюджету у формі адміністративних витрат і субсидій. "Адміністрація області проводить реорганізацію зазначених підприємств з метою підвищення ефективності сектора. З урахуванням несуттєвого обсягу фінансових зобов'язань підприємств держсектора Fitch не розглядає ризик від компаній держсектору як значний", - зазначила Бикова.

При цьому фахівці Fitch відзначають: рейтинги регіонів стримуються суверенними рейтингами всій Україні ("B", прогноз "стабільний"). "Fitch Ratings бере до уваги сильну залежність регіонального бюджету Дніпропетровської області від рішень центрального уряду і в цілому розвивається інституційне середовище в країні", - пояснила Бикова.

У Fitch відзначають, що сприятливим фактором для рейтингів деяких областей, в першу чергу для Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Одеської та Києва, стало б підвищення суверенних рейтингів України в поєднанні з прийнятним виконанням бюджету. За підсумками на жовтень 2011 р. обсяг іноземних інвестицій в економіку Дніпропетровської області склав 8 млрд дол, що є максимальним показником серед регіонів України.

Нагадаємо, 23 січня повідомлялося, що Fitch присвоїло випуску внутрішніх облігацій Харкова на 99,5 млн грн рейтинг "B".