ua en ru

Fitch залишило стабільним прогноз по металургійний і гірничодобувний сектор СНД на 2013 р

Хороші показники сталепотребляющіх галузей в СНД, конкурентоздатні затрати і проціклічная динаміка рубля обумовлюють стабільний прогноз по металургійний і гірничодобувний сектор СНД на 2013 р. Про це йдеться в спеціальному звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings. Як наголошується, сфокусовані на експорті українські виробники будуть більшою мірою, ніж російські, схильні до впливу помірного скорочення споживання сталі, очікуваного в Євросоюзі в 2013 р. Висока частка у виробництві сталевих напівфабрикатів з більш низькою доданою вартістю робить українських виробників уразливими у разі зниження попиту в 2013 р.

Для російських виробників у 2013 р. внутрішній попит як і раніше буде більш важливим, ніж експорт, і на відміну від ситуації в Західній Європі Fitch очікує сильний попит в Росії. Зростаючі доходи будуть підтримувати будівництво та продажу автомобілів. Попит буде підкріплюватися також потребами в заміні старих трубопроводів.

Великі виробники сталі в СНД, як і раніше, будуть мати високі коефіцієнти завантаження потужностей, так як їх грошові витрати в сегменті виробництва слябів як і раніше будуть на 25-35% нижче середнього світового показника. У наступному році Fitch очікує збереження підтримки рентабельності неінтегрованих компаній по мірі зниження відносної ціни на сировину для виробництва сталі в порівнянні з готовою сталевою продукцією.

Очікується, що генерування грошових коштів покращиться в обох секторах. Для гірничодобувних компаній даний момент є функцією від стабільних грошових коштів від операційної діяльності (FFO) і скорочення капіталовкладень, що призводить до збільшення вільного грошового потоку. У сталеливарних компаній FFO підвищиться зважаючи більш сприятливого відношення цін на сировину до цін на готову продукцію.

Читайте також: На ринку M & A України в гірничодобувному секторі в 2012 р. тривала консолідація активів, - E&Y