ua en ru

Fitch: експорт СПГ із США в Європу та Азію врівноважить ціни на паливо в світових хабах

Fitch: експорт СПГ із США в Європу та Азію врівноважить ціни на паливо в світових хабах Фото: Fitch Ratings прогнозує зниження світових цін на газ

Прив'язка ціни на газ до ціни нафти, за прогнозами агенції, також ослабне

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує зближення цін на природний газ у великих міжнародних хабах у разі збільшення експорту цього палива з США в Європу і Азію. Про це йдеться на сайті агентства.

На думку експертів Fitch Ratings, збільшення експорту американського газу у поєднанні з надлишком пропозиції його на ринку дозволить також зменшити вплив цін на нафту на формування ціни на природний газ.


Оскільки багато з вже укладених європейських контрактів допускають досить лояльний підхід до вибору країни-імпортера, експорт газу з США, йдеться в повідомленні, підвищит загальну ліквідність на світових ринках палива, а також зменшить маржу цін між різними хабами. Особливо це стосується тих країн, в яких скраплений газ є альтернативою трубопровідному. В результаті такого зближення цін прив'язка ціни на газ до ціни на нафту зменшиться, вважає агентство.

Крім того, прогнозує Fitch Ratings, зниження європейських цін на паливо дозволить постачальникам з уже закріпленими контрактами обсягами закупівель газу мінімізувати свої збитки. У свою чергу, збільшення частки спотових або гібридних продажів газу в зіставленні з продажами з прив'язкою до ціни нафти не врівноважить весь ринок, оскільки вартість транспортування зрідженого газу досить висока, у порівнянні з трубопровідним.

За прогнозами експертів агентства, поставки газу з Америки будуть вигідними до тих пір, поки вартість цього газу вкупі з витратами на транспортування і регазифікацію будуть нижче європейського рівня цін.

Що стосується довгострокових перспектив, то, прогнозується, що подальше зниження світових цін на скраплений газ найближчим часом збільшить попит на нього, а також збільшить співвідношення між закупівельними контрактами з прив'язкою ціни газу до ціни нафти і спотовими контрактами на користь останніх.

Як повідомлялося раніше, Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг України на рівні "ССС".