ua en ru

Фірташ допоможе повернути туркменський газ в Україну, - Oilprice

З допомогою українського бізнесмена Дмитра Фірташа Туркменістан, що володіє четвертими за величиною запасами газу у світі, стане останньою відсутньою ланкою в забезпеченні енергетичної безпеки України. Про це йдеться в статті американського видання Oilprice.com, присвяченій аналізу можливостей диверсифікації поставок газу для потреб української економіки.

Інтерес видання викликала нещодавня зустріч Президента України Петра Порошенка та першого заступника голови Кабінету міністрів Туркменістану Рашида Мередова, на якій український Президент висловив бажання відновити постачання туркменського газу в Україну в якості альтернативи домінуючого положення "Газпрому".

На думку американських журналістів, бажання України продиктоване успішним досвідом компанії "Росукренерго", заснованої Фірташем. Вони нагадують, що у 2006 р. Україна платила за туркменський і казахський газ всього 60 дол. за 1 тис. куб. м, що зрівноважило високу ціну російського газу і знизило середню ціну імпортного газу для України до рівня 95 дол. за 1 тис. куб. м.

Видання нагадує, що першим кроком до енергетичної незалежності України стало скорочення імпорту російського газу у 2014 р. до найбільш низького рівня за останні 15 років. Нестача газу була покрита за рахунок реверсних поставок зі Словаччини, Польщі та Угорщини. Наступний крок можна зробити зараз - Туркменістан також шукає нові ринки і намагається дистанціюватися від непередбачуваної Москви.

Журналісти зазначають, що якщо раніше Туркменістан постачав "Газпрому" близько 45 млрд. куб. м на рік, то сьогодні цей обсяг скоротився до менш комфортних 4 млрд. куб. м, а в жовтні минулого року "Газпром" взагалі оголосив про свої плани відмовитися від поставок газу з Середньої Азії.

Туркменістан вже зараз готовий експортувати в Україну не менше 13 млрд куб. м газу, але чи можна доставити його в Україну, враховуючи можливу протидію "Газпрому", якому належить газопровід? Американське видання дає позитивну відповідь на це питання, вказуючи на те, що позиція "Газпрому" і офіційної Москви збігається далеко не завжди. Агресія Росії вже призвела до небувалого падіння доходів "Газпрому" на 70% в 2014 р. Якщо додати до цього незавидну долю "Південного потоку", слабкий рубль і падіння попиту на російський газ з боку європейських країн, то "Газпром" буде змушений грати у свою гру незалежно від Кремля.

На думку видання, у такій ситуації ключову допомогу Україні може надати бізнесмен Дмитро Фірташ, який не тільки був основною фігурою в українсько-туркменських газових відносинах, але і створив Агентство модернізації України, завданням якого як раз і стала розробка комплексних реформ з реконструкції української економіки. Поставивши амбітну мету по залученню в Україну багатомільярдних інвестицій та заручившись підтримкою відомих європейських політиків-важковаговиків, що Фірташ може повернути туркменський газ в Україну.