ua en ru

Фінляндія виступила за скорочення бюджету ЄС після Brexit

Фінляндія виступила за скорочення бюджету ЄС після Brexit Фото: прем'єр-міністр Фінляндії Юха Сіпіля (flickr.com /eu2017ee)

У той же час Фінляндія виступає за незначне підвищення розміру внесків до бюджету ЄС

Бюджет Європейського союзу має скоротитися після виходу Великобританії з ЄС у березні 2019 року. Про це у своїй колонці для газети Helsingin Sanomat написав прем'єр-міністр Фінляндії Юха Сіпіля.

"В майбутньому 27 країнам-членам Євросоюзу необхідно буде обходитися меншим бюджетом. Позиція Фінляндії означає, що бюджет ЄС буде встановлено на рівні трохи вище 1% ВВП країн, що входять до нього (зараз 1% ВВП, - ред.). Це знизило б загальний розмір бюджету ЄС", - зазначив Сіпіля.

Він також зазначив, що внесок Фінляндії в загальний бюджет ЄС все одно б виріс як наслідок економічного зростання. На сьогодні країна перераховує ЄС близько 2 млрд євро щорічно, отримуючи від Брюсселя приблизно 1,5 млрд євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лідери Євросоюзу на неформальному саміті обговорять майбутнє ЄС після Brexit. Учасники зустрічі мають намір обговорити довгостроковий бюджет ЄС після 2020 року.

Зазначимо, бюджетне планування в ЄС проводиться в рамках семирічних бюджетних періодів. Поточний бюджетний період поширюється на відрізок часу з 2014 по 2020 рік, наступний розпочнеться в 2021 році.