ua en ru

У фінкомитеті Ради хочуть посилити відповідальність НБУ за "банкопад"

У фінкомитеті Ради хочуть посилити відповідальність НБУ за "банкопад" Фото: Сергій Рибалка

Система повинна рятувати банки, а не знищувати

Одним із ключових напрямків реформування фінансового сектору має стати підвищення відповідальності Національного банку України (НБУ) за контроль над фінансовими установами і за виведення їх з ринку. Про це в інтерв'ю ЗМІ сказав голова комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка.

На його думку, система повинна рятувати банки, а не знищувати.

"Необхідно, нарешті, закінчити так звану "чистку", яку багато шановних експертів вже назвали масштабним процесом перерозподілу власності. Так, ряд "схемних" банків треба було закрити. Але інші? Коли закривають здоровий банк за одну сумнівну операцію, що навіть не доведено судом, то відбирають майно на мільйони і мільярди гривень у власника банку. Так, він міг бути в чомусь винен. Але ж назавжди відбирають засоби тисяч підприємств, які там мали свої розрахункові рахунки або депозити. А це вже масштабний удар по майбутньому економіки", - вважає Рибалка.

"У всьому світі найважливіше для влади – зберегти кошти вкладників. У цьому і криється довіра. Це основа припливу грошей в систему, а значить, ресурсів для кредитування економічного зростання", - додав він.

За словами глави фінкомітету, НБУ поставив перед собою завдання у що б то не стало зменшити число банків, в тому числі знищити практично всі банки, які кредитують малий і середній бізнес.

"Залишаються лише великі іноземці та держбанки. А банки з українським капіталом часто штучно "вбиваються" під виглядом боротьби з "мийками". Ми не проти такої боротьби, але не на шкоду економіці. Якщо на ринку залишаться тільки іноземні банки, то при наступних хвилях криз ризик втечі капіталу за кордон збільшується, ризики від падіння великих гравців також зростають, а можливості для кредитування малого і середнього бізнесу будуть звужуватися. У НБУ немає стратегічного бачення, як створити умови для розвитку всіх форм банків, розвитку всієї системи", - упевнений Рибалка.

Він також зазначив, що комітет "загальмував" ініціативу Нацбанку і не дозволив штучно знизити кількість малих і середніх фінустанов через свідомо нездійсненні вимоги щодо збільшення мінімального рівня капіталу.

За словами Рибалки, за попередніми результатами спеціального наукового дослідження, яке замовив Комітет, так звана "чистка" не принесла бажаних результатів.

"Збитки банків за підсумками минулого року, за попередніми підрахунками, склали понад 160 млрд грн. Зрозуміло, що левова їх частка припадає на "Приватбанк". Але і в ряді інших банків ситуація складна. Рівень проблемних кредитів не зменшується. Повернення коштів населення і бізнесу в банківську систему мінімальне. Це означає, що Нацбанку потрібно системно змінювати підхід до роботи. Звичайно, ми будемо і далі "просувати" прийняття в парламенті наших законопроектів про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг, про стимулювання кредитування, про спрощення злиття банків і багатьох інших. Їх реалізація дасть результати. Але без кардинальної зміни політики НБУ та уряду цього недостатньо", - вважає Рибалка.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект про підвищення довіри між банками та їхніми клієнтами (№6027), спрямований на стимулювання кредитування національної економіки.