ua en ru

Фінансова корпорація Dexia в III кварталі 2013 р. скоротила збитки в 14 разів - до 83 млн євро

Франко-бельгійська фінансова група Dexia, "залишок" колись найбільшого в світі кредитора держсектора, повідомила, що її чистий збиток у III кварталі 2013 р. скоротився в 14 разів порівняно з аналогічним періодом 2012 р. і склав 83 млн євро проти 1,2 млрд євро в III кварталі 2012 р.). Про це повідомляється в звіті компанії.

Відносно невисокий рівень втрат обумовлений успіхом політики компанії щодо позбавлення від проблемних активів. Так, в кінці вересня Dexia оголосила про підписання угоди про продаж французької страхової компанії Sofaxis за 136 млн євро. Прибуток від операції оцінюється в 65 млн євро. Це внесло свій вклад в поліпшення фінансових показників компанії. На даний момент ведуться переговори з New York Life Investments про продаж найбільшого комерційного підрозділу корпорації - Dexia Asset Management. Сума угоди поки не розголошується.

Також компанія повідомила про скорочення свого балансу внаслідок продажу активів з 2012 р. на 119 млрд євро - до 238 млрд євро (зокрема, в III кварталі - скорочення на 9 млрд євро).

Фінансова група Dexia SA на сьогоднішній день практично не веде операційної діяльності. В портфелі банку зараз перебувають здебільшого прострочені позики та облігації. Незважаючи на це, інвестори з увагою стежать за його фінансовими результатами, оскільки гарантами кредитів групи на суму більш ніж 85 млрд євро виступають уряди Франції, Бельгії та Люксембургу. Якщо банк виявиться не здатним виплатити ці позики, борг ляже на плечі цих держав, погрожуючи зруйнувати їх досягнення щодо скорочення бюджетних дефіцитів.

У 2008-2009 рр. Dexia SA першим з великих європейських банків з початку фінансової кризи в 2008 р. отримав суттєву допомогу від влади Франції, Бельгії та Люксембургу. Дана фінансова підтримка у вигляді рекапіталізації, гарантій щодо виділення ліквідності і проблемних активів була схвалена Єврокомісією в 2010 р. в обмін на план реструктуризації, який мав бути реалізований до кінця 2014 р. Реструктуризація дозволила банку домогтися фінансової стійкості, а також скоротити обсяг заборгованості і нестратегічних активів. При цьому план реалізовувався з затримками, і з літа 2011 р. проблеми Dexia SA стали посилюватися. В кінці 2011 р. уряди Франції та Бельгії прийняли рішення про націоналізацію проблемного банку, і зараз 95% відсотків фінансової групи належить їм.

Dexia дотримувалася ризикованої бізнес-моделі, при якій довгострокові позики муніципальній владі у Бельгії і Франції в основному фінансувалися за рахунок роздрібних депозитів бельгійського підрозділу і короткострокових кредитів на міжбанківському ринку.