ua en ru

Фінансисти почали судитися з NASDAQ з-за втрат в 100 млн дол. під час збою при IPO Facebook

Фінансові компанії почали судитися з NASDAQ у зв'язку зі збоєм під час IPO Facebook. Брокерські компанії втратили через збій у роботі біржі в цілому 100 млн дол., передає "Росія 24".

Позов до біржі пред'явив брокер Knight Capital, який оцінює свої збитки і втрати клієнтів у 35 млн дол. Раніше ще одна брокерська фірма також оцінила свої втрати в 30-35 млн дол. Збитки брокерських підрозділів Citigroup і UBS склали близько 20 млн дол. для кожного. Поки NASDAQ відклав на компенсації лише 13 млн дол., але, ймовірно, доведеться зарезервувати набагато більше. У минулу п'ятницю торги акціями Facebook почалися приблизно з півгодинним запізненням. Багато заявки брокерів оброблялися з затримкою, в закритому режимі з нефіксованим ціною.

Історія може вилитися в ще більший скандал, якщо позивачам вдасться довести, що це було не просто збоєм, а стало наслідком недбалості. І на те є підстава: в результаті програми скорочення витрат витрати на технологічне підрозділ NASDAQ були урізані на 30% за останні 3 роки.

У зв'язку з технічною несправністю брокери не мали можливості точно оцінити розмір своїх часток в Facebook протягом перших двох годин торгівлі. Коли вони зрозуміли, що їх позиції істотно більше планованих, вони почали продавати акції, що призвело до падіння котирувань.

Акції компанії подорожчали до 45 дол. в перші хвилини дебютних торгів 18 травня, проте потім їх вартість почала падати. Оборот торгів у цей день склав рекордні 580 млн акцій, що загострило технічні проблеми.
Невдале IPO може коштувати генеральному директорові біржі крісла. Як повідомляє NYPost, Боб Грейфилд ухвалив рішення проводити розміщення, знаючи, що інформаційна інфраструктура може не впоратися з навантаженням. Весь минулий тиждень на біржі проводилися тестування нової системи обробки ордерів, які виявили істотні недоліки. Саме вона згодом і дала збій.