ua en ru

Фінансування проектів ЄБРР в Україні у гривнях складе до 30% від загальних обсягів, - ЄБРР

Фінансування проектів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні у гривнях складе до 30% від загальних обсягів і почнеться не раніше, ніж через три-чотири місяці. Про це заявив директор департаменту кредитування в місцевих валютах ЄБРР Андре Куусвек, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас процес схвалення проекту триває як мінімум три-чотири місяці. Ми на сьогодні не маємо всіх деталей, що насправді написано в цій резолюції (резолюції Нацбанку України). Якщо наступного тижня ми будемо знати, що все добре, і ми можемо починати фінансування, тоді ми зможемо тільки почати процес схвалення проектів у місцевій валюті. Навіть у кращому випадку, ми зможемо підписати кредити в гривні тільки через три-чотири місяці", - зазначив Куусвек.

За його словами, обсяг кредитування складе не більше 30%.

"У Росії ми приблизно 30% від загального фінансування протягом останнього року фінансуємо в рублях. Я думаю, що від 25% до 30% від загального обсягу фінансування в Україні ми могли б профінансувати в гривнях", - оповіді Куусвек.

Також він додав, що сьогодні юристи банку детально вивчають резолюцію № 172, яка була видана Нацбанком України.

"Для мене № 172 є найприємнішим у цьому році, тому що це номер резолюції Нацбанку, яка дозволяє нам після багатьох років роботи фінансувати у гривнях. Перевіряють, чи включає ця постанова всі наші коментарі, але на перший погляд виглядає саме так. Сьогодні у нас буде така можливість і, я думаю, що не важливо яка буде сума фінансування у гривнях, важливо що ми можемо нарешті почати", - підкреслив Куусвек.

За його словами, ЄБРР в місцевій валюті фінансує проекти в 19 країнах і в Естонії, Словаччини та Словенії фінансує в євро, який є там місцевою валютою.

Читайте також: ЄБРР отримав право фінансувати українські проекти в гривні