ua en ru

На фінансування шести партій з держбюджету буде виділено 391 млн гривень

На фінансування шести партій з держбюджету буде виділено 391 млн гривень Фото: глава Нацагентства з питань протидії корупції Наталія Корчак

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Золото партій: політичні сили витратять гроші держбюджету"

На фінансування політичних партій з держбюджету України цьогоріч буде виділено суму в розмірі 391 мільйона гривень. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Золото партій: політичні сили витратять гроші держбюджету".

Як наголошується, сума державної підтримки в розмірі 391 млн гривень розподіляється між партіями, в залежності від відсотка їх підтримки виборцями.


За такою схемою розподіляється велика частина коштів. Додаткові 10% розподіляються у якості "гендерного бонусу" - порівну між партіями, у виборчих списках яких на кожну трійку кандидатів припадає одна жінка.

"Гроші розподілилися наступним чином: "Народний фронт" претендує на 100,5 млн гривень, "Блок Петра Порошенка" - 99,9 млн гривень, "Самопоміч" - 49,8 млн гривень, "Опозиційний блок"- на 42,8 млн гривень, Радикальна партія Олега Ляшка - 33,8 млн гривень, ВО "Батьківщина" - 25,8 млн гривень", - сказано у статті.

Зокрема, розрахунок суми державної підтримки є досить простим: 2% мінімальної зарплати (1218 гривень - мінімальна заробітна плата, встановлена ​​на 1 січня 2015 року законом "Про бюджет України на 2015", - ред.) множимо на кількість виборців, які взяли участь в останніх парламентських виборах (16 052 228).

Нагадаємо, десять політичних партій відзвітували про свої доходи та витрати. Про це наприкінці липня повідомили в НАЗК.