ua en ru

Філат: Молдавія виступає за швидке приєднання до газової та енергетичної мереж Європи

Молдавія виступає за швидке приєднання республіки до газової та енергетичної мереж Європи для забезпечення своєї енергетичної безпеки і диверсифікації енергоресурсів. Як повідомили в молдавському уряді, про це заявив прем'єр-міністр Молдавії Володимир Філат. Він зазначив, що Молдавія виступає, зокрема, за швидку інтеграцію в систему європейської мережі системних операторів електроенергії ENTSO-E, а також за взаємопідключення з газовою системою Румунії.

За його словами, для Молдавії дуже важливі проекти по приєднанню до газової та енергетичної мереж Європи, щоб мати можливість купувати енергоресурси у альтернативних постачальників.

Філат зазначив, що зараз Молдавія закуповує електроенергію у Молдавської ГРЕС, розташованої в Придністров'ї, яка належить російській "Інтер РАО ЄЕС", а також в України. Проте постачання електроенергії здійснюються практично за однаковими цінами, і немає альтернативи. Філат зазначив також, що Молдавія купує газ у "Газпрому", і їй складно брати участь у загальноєвропейських проектах, наприклад в Nabucco. Проте, за словами молдавського прем'єра, приєднавшись в майбутньому до європейської газової мережі, Молдавія зможе купувати газ і там.

Філат підкреслив, що це не означає, що Молдавія хоче повністю припинити контакти з "Газпромом", відзначивши, що для неї вкрай важливо диверсифікувати постачання газу.