ua en ru

Філарет виключає відмову від висунення на пост предстоятеля помісної церкви

Філарет виключає відмову від висунення на пост предстоятеля помісної церкви Фото: патріарх Філарет (РБК-Україна)

Філарет вважає, що противники його кандидатури "хочуть сіяти розбрат"

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет виключає відмову від висунення на пост предстоятеля єдиної помісної церкви. Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, кілька років тому УАПЦ в спробі об'єднатися з Київським патріархатом вимагала від Філарета відмовитися від висунення на главу об'єднаної церкви.

"Ми на ці умови не пішли, і Собор не відбувся. Якщо, припустимо, на цьому Соборі (про створення єдиної помісної церкви, - ред.) хто з архієреїв висуне аналогічну умову, то на це я ніколи не піду. А той, хто таку умову ставить, має покинути Собор, тому що не хоче єдності церкви, а хоче сіяти розбрат", - додав Філарет.

Нагадаємо, раніше Філарет заявив, що до двох третин єпископату Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату готові перейти в єдину церкву.

До цього в інтерв'ю РБК-Україна Філарет заявив, що рішення про автокефалію для Української єдиної помісної церкви очікується 9-11 жовтня на наступному синоді Константинопольського патріархату.