ua en ru

ГПУ готує документи на зняття недоторканності з нардепів у справі про "вишки Бойка"

ГПУ готує документи на зняття недоторканності з нардепів у справі про "вишки Бойка" Фото: заступник генерального прокурора України Євген Єнін (РБК-Україна)

Прокуратура заявляє про можливу конфіскацію бурових вишок

Генпрокуратура України готує зняття недоторканності з фігурантів справи про так звані "вишки Бойка". Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін.

За його словами, буквально тиждень тому прокуратура наклала арешт на так звані "вишки Бойка".

"Ми розглядаємо їх ("вишки Бойка", - ред.) у рамках нашого кримінального провадження як речові докази злочину, а сама операція по їх придбанню була здійснена за участю підприємств, пов'язаних із злочинною організацією. Відповідно, все це майно підлягає конфіскації після вироку суду", - сказав Єнін.

Також у прокуратурі уточнили, що на даний момент досудове розслідування ще не завершено і говорити про остаточні результати поки рано.

"Зараз досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні не завершено. Відповідно, ми можемо говорити тільки про ті результати, які досягнуті на сьогодні. Поки що виглядає так, що, безперечно, Юрій Бойко в тій чи іншій мірі був обізнаний про цю операцію. У той же час, поки що прямих доказів щодо можливої фінансової вигоди Бойка від вказаної злочинної схеми ми не отримали. Але на цьому крапку не поставлено", - уточнив заступник генпрокурора.

На його думку, головним завданням на даний момент є встановлення об'єктивної істини.

"Генеральний прокурор (Юрій Луценко, - ред.) вже анонсував найближчим часом можливість гучних уявлень про зняття депутатської недоторканності. Зараз ми готуємо відповідні документи. Нашим завданням все ж є встановлення об'єктивної істини. В рамках сьогоднішнього розслідування ми вийшли на схему розподілу доходів від цієї злочинної оборудки. Ми проводимо процесуальні дії як на території України, так і за її межами з метою арешту тих активів, які були здобуті за результатами цієї злочинної схеми, або тих активів, які були придбані за кошти, здобуті злочинним шляхом", - підсумував Єнін.

На даний момент, за словами заступника генпрокурора, Україна навчилася набагато швидше забезпечувати арешти за кордоном і отримала досвід повернення грошей з території інших держав.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Луценко розповів подробиці розслідування справи про "вишки Бойка".