ua en ru

У ФГВФО заявили, що WOG позбавляє можливості вкладників "Форуму" отримати свої гроші

У ФГВФО заявили, що WOG позбавляє можливості вкладників "Форуму" отримати свої гроші Фото - hyser.com.ua

За даними ФГВФО, заборгованість WOG по кредитах перед банком "Форум" перевищує 1,1 млрд гривень

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) не може стягнути 1,1 млрд гривень боргів з групи компаній WOG, яка володіє мережею автозаправних станцій і займається реалізацією палива. Про це у своїй колонці на "Економічній правді" написала заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.

Зокрема, вона зазначила, що сумарна заборгованість групи компаній WOG по кредитах перед банком "Форум" перевищує 1,1 млрд гривень.

"Але як повернути ці гроші, так і продати права вимоги за кредитами Фонду гарантування не вдається. Причина - активний опір з боку групи WOG", - пише Рекрут.

За її словами, безпосередніми позичальниками є дві компанії, що входять в групу WOG - Золотий Екватор і ВК Імпекс, а поручителями по цих кредитах виступають інші компанії групи.

"Фонд гарантування подав позови до суду, щоб стягнути заборгованості і вже пройшов першу інстанцію, вигравши справу. Зокрема, Господарський суд Рівненської області в жовтні 2015 року постановив стягнути з ТОВ "Золотий Екватор" 515 млн грн боргу", - написала Рекрут.

При цьому вона підкреслила, що група WOG домоглася рішення Рівненського апеляційного господарського суду (воно було підтверджено рішенням Вищого господарського суду), згідно з яким виплата цього боргу розстрочена на п'ять років, і основна сума боргу повинна бути сплачена протягом п'ятого року розстрочки.

Аналогічна ситуація і з другим кредитором. На думку Рекрут, група WOG отримала "курортні" умови обслуговування своїх боргів перед банком - місяць вона може платити по кредиту всього лише близько 700 тис. грн. При таких темпах погашення компанія за 5 років виплатить тільки 6% від загальної суми боргу, а решту 94% повинна буде погасити по закінченні цього періоду - в 2020 році. Однак термін ліквідації банку Форум закінчується вже через півтора року.

"А що ж з непогашеними боргами групи WOG? Адже Фонд гарантування не може, та й законодавство не дозволить, залишати нестягнуті борги після закінчення строку ліквідації банку", - написала Рекрут.

Вона додала, що суддів не хвилює той факт, що компанія з легкістю позбудеться боргів, а держава, яка витратила понад 2,8 млрд гривень на компенсацію вкладникам банку "Форум", не отримає практично нічого.

"Ні з чим залишаться і ті, хто розраховував отримати назад свої вклади понад гарантованих державою 200 тис. гривень", - написала вона.

За даними ЗМІ, раніше голова Асоціації "Форум SOS" Герман Панікар повідомив журналістам, що ПАТ "Банк Форум", станом на 1 червня 2017 року, виплатив ФГВФО 2 млрд 60 млн гривень, або 76% від загальної суми заборгованості перед установою. Заборгованість за стабілізаційними кредитами перед НБУ в розмірі 486,7 млн грн погашена повністю.

"Це один із кращих показників серед ліквідованих банків", - зазначив голова асоціації.

Експерт упевнений, що така динаміка була б ще кращою, якби процес реалізації активів банку у певних випадках не блокувався зацікавленими боржниками на рівні судової системи. Панікар зазначив, якщо б компанії, що входять до групи "Континіум" (АЗС WOG), закрили свою заборгованість перед банком, то це дозволило б "Форуму" повністю розрахуватися з ФГВФО та приступити до виплат т. зв. 4-ої черги - кредиторами фізособами з вкладами понад гарантованих 200 тис. грн.