ua en ru

ФГВФО затвердив умови реструктуризації іпотечних кредитів фізосіб в неплатоспроможних банках

ФГВФО затвердив умови реструктуризації іпотечних кредитів фізосіб в неплатоспроможних банках Фото: ФГВФО затвердив умови виплати боргів по іпотеці в банках-банкрутах (фото з відкритих джерел)

Правила будуть єдиними для всіх збанкрутілих банків

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив умови реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб перед банками, які ліквідуються. Про це повідомляє прес-служба фонду.

Як повідомляється, розроблені фондом умови реструктуризації будуть єдині для всіх збанкрутілих банків. Скористатися ними зможуть всі фізичні особи – клієнти банків, які мають заборгованість за кредитними договорами, виконання зобов'язань за яким забезпечене іпотекою.

Серед основних правил варто відзначити перегляд черговості погашення кредитної заборгованості. Так, на період реструктуризації, в першу чергу, буде відбуватися погашення основної суми кредиту, а процентна ставка встановлюється на рівні 0,01% річних, а комісійні винагороди на рівні 1 гривні. Крім того, у випадку дострокового погашення заборгованості банки не мають права застосовувати будь-які штрафні санкції. При цьому, після укладення договору про реструктуризацію, позичальнику необхідно буде сплатити не менше 10% від суми кредитної заборгованості (тіло + нараховані відсотки + нараховані комісії), розрахованої на дату звернення фізичної особи - боржника щодо реструктуризації.

Період реструктуризації, згідно з вимогами Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", не може перевищувати строку ліквідації банку. Після завершення цього періоду - всі істотні умови, в тому числі черговість погашення кредитної заборгованості та процентні ставки за користування кредитом, що встановлюються у відповідності з умовами кредитного договору, який діяв до проведення реструктуризації.

Умови реструктуризації почнуть діяти після офіційного опублікування за результатами державної реєстрації рішення виконавчої дирекції Фонду у Міністерстві юстиції України, про що буде повідомлено додатково.

Нагадаємо, раніше у матеріалі РБК-Україна розповідалося про те, як кримчани і жителі Донбасу повертають борги українським банкам.