ua en ru

ФГВФО затвердив політику продажу активів ліквідованих банків

ФГВФО затвердив політику продажу активів ліквідованих банків Фото: ФГВФО упорядкував процес продажу активів банків-банкрутів

Документ встановлює порядок і черговість виставлення активів на торги

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив "Політику продажу активів ліквідованих банків". Про це повідомляє прес-служба фонду.

Як повідомляється, відповідне рішення було прийнято виконавчою дирекцією ФГВФО 6 жовтня 2016 року. Метою документа є визначення принципів та критеріїв черговості продажу активів, що застосовуються при формуванні планів продажів.

Так, згідно з документом, в першу чергу повинні виставлятися на продаж активи, що характеризуються високою прогнозованою вартістю (крім працюючих кредитів і цінних паперів) або високим ризиком знецінення, значними витратами на супроводження і зберігання, а також - високою ліквідністю або можливістю формування пулів в межах активів одного банку, який ліквідується

До другої черги належать активи, які характеризуються більшою складністю продажу нижче ліквідною, вимагають проведення поглибленого аналізу і підготовки для прийняття рішення про продаж тощо.

В останню чергу на торги будуть виставлятися активи, від яких фонд очікує надходження стабільного грошового потоку на період здійснення ліквідації банку, які можуть бути використані на покриття поточних витрат банку (кредити, за якими очікується повне погашення короткостроковій перспективі, майно, що є джерелом надходжень від оренди і тп.).

У третій черзі також активи з низькою ймовірністю отримання надходжень, розташовані в зоні проведення антитерористичної операції або в АР Крим; активи, щодо яких існують обмеження для продажу / обороту або про видачу яких існують відкриті кримінальні провадження і відсутня ліквідне забезпечення (в т. ч. іпотека тощо). А також активи, які не були реалізовані у попередні черги.

При цьому позачергово здійснюється продаж майна, яке відповідно до вимог законодавства, реалізується шляхом безпосереднього продажу юридичним або фізичним особам.

Для того щоб підвищити ефективність Політикою продажу передбачена можливість об'єднання активів в пули. Загальними принципами формування таких лотів є, зокрема, спільний заставу, загальні бенефіціари, перебування на балансі юридичної особи, перебування у заставі Національного банку України, отсутстве оригіналів документів, ознаки шахрайства тощо.

Нагадаємо, раніше ФГВФО вперше оприлюднив дані про покупців активів банків-банкрутів.