ua en ru

ФГВФО підозрюють у спробах перекласти відповідальність за ліквідацію банку "Форум" на екс-бенефіціара

5 вересня відбудеться засідання Печерського районного суду м. Києва, де буде розглядатися позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) до колишнього акціонера банку "Форум" Yernamio Consulting LTD (Смарт-Холдинг) і екс-бенефіціара Вадима Новинського. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті банку.

Експерти відзначають, що ФГВФО хоче перекласти відповідальність за ліквідацію "Форуму" на бенефіціара, намагаючись стягнути з нього кошти для компенсації вкладникам. "Раніше дирекція ФГВФО відхилила план стабілізації ситуації в банку, який пропонувала компанія Yernamio Consulting LTD, та відмовила їй у можливості виступити інвестором фінансового закладу. Щоб довести серйозність намірів, Yernamio Consulting LTD перерахувала 50 млн дол. на спецрахунок в НБУ. Зараз ці кошти заарештовано за позовом ФГВФО, а банк ліквідується приголосному українському законодавству", - додають фахівці.

За словами економіста Віктора Суслова, дії Фонду більше схожі на популізм. "За законодавством, власник банку може відповідати всім майном за зобов'язання банку лише в разі створення товариства з повною відповідальністю, тобто, в такому суспільстві настає відповідальність власника. Оскільки банки в основному діють у формі акціонерного товариства, відповідальність, в тому числі і ключових акціонерів, за діяльність банку наставати не може. Ні кримінальна, ні фінансова, ніяка інша", - зазначає він.

Колишній міністр фінансів України Ігор Уманський в свою чергу радить обрати більш реальний шлях повернення грошей в банк. "Після того, як було прийнято рішення про неплатоспроможність "банку Форум", і він був переданий ФГВФО, всі функції органів управління банком перейшли до тимчасового адміністратора. У нього є можливість підключати правоохоронні органи для посилення тиску на недбайливих позичальників з метою забезпечення максимального повернення вкладів клієнтам "банку Форум".

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явився перелік боржників банку. У списку опинилася група підприємств Олега Гросмана. Загальний борг цих підприємств становить понад 670 млн грн. Ще один великий боржник - ТОВ "НВП "Білоцерківмаз", бенефіціаром якого є Олександр Олійник. Загальний борг - понад 210 млн грн. Ще одна група з 6 підприємств, бенефіціаром яких є Костянтин Караманиць, повинна банку понад 170 млн грн. Майже 154 млн банку "Форум" не віддає ТОВ "Скандинавія" і його сателіти ТОВ "ВВА" і ТОВ "Азов-Фіш".

За інформацією ЗМІ, багато боржники використовують шахрайські схеми, щоб не повертати кредити. Наприклад, ТОВ ПФГ "Спарта", заборгованість якого перед банком складає 124, 7 млн грн в 2010 році почав процедуру ліквідації в 2010 році, змогло вивести із застави ТРЦ та офісна будівля і продати їх на пов'язані компанії. Засновниками ТОВ ПФГ "Спарта" були Олег Левін, Мирон Сосновський і Геннадій Аксельрод, який був убитий в 2012 році.

Нагадаємо, попередній власник банку "Форум" Commerzbank - перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Ця інформація була прихована від НБУ, і при останній продажу банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.
27 травня 2014 ФГВФО на засіданні дирекції прийняв рішення про кінцевому відмову приватному інвестору (Yernamio Consulting LTD, Смарт-Холдинг) в придбання банку "Форум" та про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку. 26 червня 2014 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом Yernamio Consulting LTD визнав незаконним це рішення. Апеляційна інстанція залишила рішення Дирекції ФГВФО в силі. Судовий процес триває.