ua en ru

ФГВФО відсудив понад 1 млрд грн у колишнього співвласника банку "Меркурій"

Господарський суд Харківської області зобов'язав одного з акціонерів ліквідованого банку "Меркурій" заплатити вкладникам банку зі своїх грошей. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

"Стягнути з ТОВ "Газко Захід" на користь ТОВ "Банк Меркурій" для задоволення вимог кредиторів банку суму 1,14 млрд грн", - йдеться в рішенні суду від 15 червня, опублікованому в реєстрі судових рішень. Крім того, суд зобов'язав стягнути з "Газко Захід" на користь держбюджету України 73,08 тис. грн.

Повідомляється, що ініціатором суду виступив ліквідатор банку "Меркурій". Сума позову розраховувалась як різниця між загальними вимогами кредиторів (на 22 квітня 2015 року акцептированы вимоги 7979 кредиторів на суму 1,42 млрд грн) і оціночною вартістю ліквідаційної маси (271,8 млн грн).

"Сума, якої не вистачає для задоволення акцептованих вимог кредиторів, становить 1,15 млрд грн, - говориться в рішенні суду. - Уповноважена особа Фонду в цьому випадку звертається до пов'язаних з банком осіб, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння банку з їх вини шкоди, з вимогою відшкодувати збитки".

У своєму позові до "Газко Захід" ліквідатор стверджує, що акціонери не виконали обіцянку збільшити статутний капітал банку на 1 млрд грн. Таке рішення було затверджене на загальних зборах акціонерів ще 12 лютого 2013 року. "Відповідач не вжив своєчасних заходів для запобігання настання неплатоспроможності банку, а саме не придбав акції додаткового випуску для підвищення ліквідності банку", - йдеться в матеріалах справи.

Примітно, що за даними Нацбанку, компанія "Газко Захід" була лише одним з акціонерів банку і не володіла навіть контрольним пакетом акцій. Станом на 1 січня 2014 року найбільшими акціонерами банку "Меркурій" були ТОВ "Газко Захід" (12,8281%; бенефіціар Любов Литвиненко), ТОВ "ДБК" (12,7155%; компанією володіли шість фізосіб, їх частка не розкривається) і ТОВ "Газко Схід" (10%; бенефіціар Олександр Олійник). Проте вже 1 квітня 2014-го ТОВ "Газко Восток" вийшла зі складу акціонерів.