ua en ru

ФГВФО повинен посилити тиск на недобросовісних позичальників банку "Форум", - експерт

Київський господарський суд переніс на 19 вересня засідання за судовим позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) до кіпрської компанії мільярдера Вадима Новинського Yernamio Consulting LTD (колишньому акціонеру банку "Форум") на суму близько 2,3 млрд гривень.

Експерти відзначають, що найімовірніше це чергова спроба ФГВФО довести, що компанія Yernamio Consulting LTD винна в доведенні банку "Форум", який зараз знаходиться в стані ліквідації, до банкрутства.

5 вересня 2014 р. Печерський районний суд Києва відмовив у задоволенні позову ФГВФО до колишнього акціонера банку "Форум" про стягнення 4,5 млрд грн і 50 млн дол. Був також знятий раніше накладений арешт на активи банку бенефіціара - Вадима Новинського.

"Експерти не вірять у перспективи даних позовів. Юрій Полунєв, член ради НБУ, зазначає: "В українській практиці ніколи ще не було такого випадку, щоб будь-якого акціонера банку притягували до відповідальності за банкрутство банку". Він підкреслив, що в даному випадку очевидна вина попереднього власника - німецького Commerzbank: "Спочатку власник банку "Форум" придбав заклад, в якому вже був прихований у балансі дефіцит ліквідності або, як кажуть, простонародною мовою - була "дірка", - зазначив експерт.

Експерт вважає, що у вкладників все ж є шанс повернути свої кошти: "У свою чергу, для максимального повернення вкладів, ФГВФО зараз має посилити тиск на тих, хто не повертає банку великі кредити, на недобросовісних позичальників банку з метою погашення ними своїх зобов'язань".

За інформацією ЗМІ та джерел, близьких до тимчасової адміністрації банку, багато боржників використовують шахрайські схеми, щоб не повертати кредити.

Наприклад, Колесник Ярослав Васильович, який займав посаду голови правління ПАТ "Банк Форум" з червня 2005 року по квітень 2011 року. У грудні 2005 року банк виділив кредит ТОВ "Агро-Форум" у розмірі 5,6 млн грн. Гроші були спрямовані на приватизацію колишнього дитячого садка. Цей же об'єкт виступав заставою за кредитом. Одним із засновників ТОВ "Агро-Форум" є син Колесника від першого шлюбу Олександр Бовдрыч. Пізніше "Агро-Форум" у 2007 році перепродасть цей об'єкт ТОВ "Такира", засновником якого є Олександр Бовдрыч. Під цю угоду компанія "Такира" залучила в "Форумі" черговий кредит у розмірі вже 2,05 млн дол. У грудні 2011 року "Дельта Банк" викупив борги "Такиры" всього за 9,4 млн грн, тоді як на момент вчинення цього договору заборгованість "Такиры" перед "Форумом" перевищувала суму 19,9 млн грн. Поручителем по цій угоді виступив сам Колесник.

Надалі банк "Форум" кредитував підконтрольні сім'ї Колеснікова підприємства в Херсонській області, зокрема, Бериславський і Белокриницький сирзаводи, а також компанію "Продинком-Майстер". В період 2006 по 2008 ці підприємства, засновниками яких була все та ж "Агро-Форум" і дружина Колесника - Францішка Колесник, залучили в "Форумі" 5,3 млн грн і близько 350 тис дол. На сьогоднішній день сума заборгованості трьох компаній перед "Форумом" з урахуванням пені і штрафів сягає 17,54 млн грн. Сам Колесник в квітні 2007 року позичив у банку "на споживчі цілі" 0,7 млн дол. Заставою по кредиту виступала комерційна нерухомість в елітній висотці на Березняках неподалік озера Тельбін. Кошти не повернені і заборгованість з урахуванням штрафів і пені досягла 6,4 млн грн.