ua en ru

ФДМ необхідно оперативно організувати продаж акцій "Сумихімпром", - експерт

Є безумовна доцільність оперативного відновлення приватизаційних аукціонів з продажу держпакетів акцій ПАТ "Сумихімпром". Таку думку висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

"Встановлений нормативними актами термін продажу двох пакетів акцій "Сумихімпром" - 5% і 2,242% - закінчується 31 грудня 2014 р. Але поки не відчувається бажання ФДМУ здійснити цей продаж. Необхідно рішуче припинити порочну практику невиконання строків проведення приватизації. Про план надходжень до держбюджету від приватизації, який за 10 місяців виконано на 0,35%, без сильних емоцій говорити неможливо. Гадаю, не варто нагадувати, що у воєнні часи, а зараз знаходиться саме в такій ситуації, робили з чиновниками, таким чином "виконували" план", - зазначив Бутко.

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин звернув увагу на приклад, який свідчить про те, що успішні приватизаційні продажу можуть здійснюватися і в нинішній складний для економіки період.

"26 листопада відбувся аукціон з продажу 25% акцій компанії "Закарпаттяобленерго", в якому взяли участь шість претендентів. При початковій ціні пакета в 62 млн. грн. він був проданий за 255 млн. грн. Перевищення кінцевої ціни над стартовою склало 211%. Отже, запорукою успішної приватизації є проведення відкритих і прозорих аукціонів, на яких єдиним критерієм визначення переможця є найвища ціна, запропонована одним з претендентів. Саме на таких умовах необхідно продавати пакети акцій "Сумихімпром"", - вважає Бутко.

З його точки зору, продаж невеликих пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром" дозволить вивчити попит на акції цього підприємства, визначити їх ринкову ціну, що необхідно напередодні приватизації 92,753% акцій "Сумихімпром".

"Фонду держмайна необхідно рішуче активізувати роботу щодо приватизації невеликих пакетів акцій "Сумихімпром". Це пов'язано і з тим, що закріплений у нормативних документах термін продажу 92,753% акцій ПАТ "Сумихімпром", не за горами - 28 лютого 2015 року", - нагадав Бутко.

Ще одним аргументом на користь доцільності продажу державних пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром" є перешкоджання консервації нинішнього стану, при якому майже на 100 відсотків державним підприємством одноосібно керують структури, підконтрольні олігарху Фірташу.