ua en ru

Фаворитом перегонів за посаду глави ФРС США стала її заступник голови Йеллен

Заступник голови Федеральної резервної системи Джанет Йеллен стала основним кандидатом на пост глави американського центробанку, коли фаворит Президента Барака Обами, його колишній радник Ларрі Саммерс, вибув з гонки. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на знайомі з ситуацією джерела.

У разі призначення Йеллен замінить нинішнього голови Бена Бернанке, чий другий термін закінчується в січні.
Саммерс, колишній міністр фінансів при Президенті Біллі Клінтоні і головний радник з економічних питань протягом перших двох років президентства Обами, вибув через протидію демократів, яке зробило б схвалення його кандидатури Сенатом важкодосяжним.

Йеллен, за плечима якої довга кар'єра в ФРС і управління групою економічних радників Білого дому при Клінтоні, може стати першою в історії жінкою на посаді голови американського центробанку.

Як повідомляють джерела, Обама обмежив число кандидатів Саммерсом і Йеллен, і після виключення зі списку Саммерса Йеллен залишилася єдиним претендентом. Раніше президент згадував колишнього заступника голови ФРС Дональда Кона.

Представник Білого дому Джей Карні повідомив у понеділок, що Обама оголосить про рішення восени.
"Ми думаємо, що нинішній заступник голови ФРС Джанет Йеллен - явний лідер, за нею слід колишній заступник Дональд Кон, і є лише мізерний шанс, що це буде хтось ще", - написали економісти Nomura в замітці клієнтам.