ua en ru

ФАС РФ дозволила банку "ВТБ" купити 100% акцій "Банку Москви"

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ задовольнила клопотання банку "ВТБ" на покупку 100% акцій "Банку Москви". Таким чином, "ВТБ" може закрити операцію з купівлі "Банку Москви" до кінця першого півріччя 2011 року.
ФАС пояснює, що з урахуванням прийнятого раніше рішення задовольнити клопотання про придбання ВТБ 100% голосуючих акцій "Транскредитбанка", в результаті здійснення угоди, кредитні організації "ВТБ", банк "ВТБ Північно-Захід", "ВТБ 24", "ТКБ", "Банк Москви", "Мосводоканалбанк" і "Бєжица-банк" будуть входити в одну групу осіб, пише видання РБК daily з посиланням на "Прайм-ТАСС".
За результатами проведеного аналізу відомство видало банку "ВТБ" припис про забезпечення конкуренції на ринках залучення грошових коштів фізичних і юридичних осіб і на ринках кредитування. Також антимонопольна служба наказує "ВТБ" повідомити відомство протягом 15 днів з моменту здійснення операції з придбання понад 50% голосуючих акцій "Банку Москви".
Про можливий продаж "Банку Москви" заговорили практично відразу після відставки екс-мера столиці Юрія Лужкова минулої осені, висуваючи "ВТБ" до числа основних претендентів. Пізніше міністр фінансів Олексій Кудрін офіційно повідомив, що "ВТБ" має намір купити 46-процентну частку в банку. Сам голова правління "ВТБ" Андрій Костін повідомляв, що "ВТБ" - це єдиний російський банк, що володіє фінансовими ресурсами для здійснення подібної угоди.
За оцінками аналітиків, виходячи з того, що мерія міста може продати пакет акцій, яким володіє прямо, при коефіцієнті один до капіталу, сума операції може скласти 67 млрд руб. (2,278 млрд дол). За контрольний же пакет в "Банку Москви" (з урахуванням пакету, що належить Столичної страховій групі) ВТБ може заплатити близько 73 млрд руб. (2,482 млрд дол). Капітал "Банку Москви" на 1 грудня 2010 року становив 145 млрд руб. (4,93 млрд дол).
"Банк Москви" входить до п'ятірки найбільших за активами кредитних організацій Росії. В даний час Москва володіє 46,48% акцій банку прямо і 17,32% контролює через групу дочірніх компаній ВАТ "Столична страхова група". Президент банку Андрій Бородін спільно з Левом Алалуевим володіють часткою 20,32%. Міноритарні пакети належать західним банкам Goldman Sachs (3,88%) і Credit Suisse (2,77%).