ua en ru

В ООН зафіксували зростання світових цін на продовольство

В ООН зафіксували зростання світових цін на продовольство Фото: світові ціни на продовольчі товари зростають

Після 4-річного спаду ціни на основні групи продовольчих товарів зростають

Світові ціни на основну групу продовольчих товарів відновлюються вже третій місяць поспіль після чотирирічного спаду. Про це йдеться у повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Індекс продовольчих цін ФАО виріс у квітні на 0,7% порівняно з березневим показником і склав 151,8 пунктів.

У порівнянні з аналогічним показником рік тому індекс знизився приблизно на 10% і більш ніж на третину в порівнянні зі своїм максимальним значенням 2011 року.

Зазначимо, що індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, який відстежує ціни на декілька основних груп продовольчих товарів на міжнародних ринках: зернові, м'ясо, молочні продукти, рослинні масла і цукор.


Так, його зниження за минулий рік відображає рясні запаси продовольства, уповільнення темпів розвитку світової економіки та зміцнення долара США.

Також ФАО підвищила прогноз світового виробництва зернових в 2016 році майже до 2 млрд 526 млн тонн, що практично знаходиться на рівні 2015 року і, потенційно може стати другим найбільшим урожаєм за всю історію.

Підвищення цього показника стало наслідком поліпшення прогнозу по виробництву пшениці, тоді як взимку погодні умови були сприятливими для майбутніх врожаїв в Європейському союзі, Російської Федерації та Україні.

Прогноз на урожай в 2016 році становить 717 млн тонн, що на 16 млн. тонн менше рекордного врожаю минулого року.

Новий прогноз ФАО світового виробництва фуражного зерна, у тому числі ячменю, кукурудзи, проса, вівса, жита і сорго, становить 1 314 млн тонн, що приблизно на 1% нижче врожаю 2015 року.

ФАО залишила незмінним свій прогноз світового виробництва рису на рівні 495 млн. тонн, що приблизно на один відсоток вище, ніж у 2015 році.

Як ожидатся, світове споживання зернових у наступному сезоні зросте лише на 1,1%.

Нагадаємо, раніше ФАО заявляла, що ерозія ґрунтів призведе до втрат зернових до 2050 року на понад 253 млн тонн.